Мария Габриел да стане премиер, но да остане външен министър, настояват от ГЕРБ

Недоумявам как през последните дни се появиха амбиции от ПП-ДБ Денков да заеме поста външен министър, заяви Теменужка Петков

OFFNews 07 февруари 2024 в 10:00 992 1

Теменужка Петкова в старото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Теменужка Петкова в старото Народно събрание

Мария Габриел трябва да остане външен министър след ротацията през март и заедно с това да бъде премиер.

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Теменужка Петкова. Тя каза, че това условие е част от коалиционното споразумение, където е разписано настоящият премиер Николай Денков да стане вицепремиер и министър на образованието. Петкова отбеляза, че ГЕРБ държат тези договорки да се спазват. 

"Аз просто недоумявам как през последните няколко дни се появиха подобни амбиции от страна на ПП-ДБ, а именно акад. Денков да заеме поста на външен министър. За този пост се изисква специална подготовка, а това, което Мария Габриел демонстрира през последните месеци, е изключително позитивно", каза Теменужка Петкова. 

Тя добави, че Денков многократно е казвал, че се "чувства най-добре" в сектор образование. ГЕРБ чакат оценката на Денков и Габриел за всеки от министритие в кабинета, за да се разберат с ПП-ДБ кой от тях ще запази поста си и кой не.

По повод възможната смяна на земеделския министър Кирил Вътев заради протестите на фермерите Теменужка Петкова подчерта, че средствата, за които настояват земеделците, не са предвидени в бюджета.

"Но преди да бъде приет бюджета бяха направени сериозни обсъждания по отделните сектори. В момента текат разговори с протестиращите, нека видим какъв ще е резултатът от този диалог", каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!