МАНИ: Македонско-български езиков спор не е спор, а абсурд

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2020 в 20:00 4750 2

Бойко Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев

Така нареченият македонско-български езиков спор всъщност не е спор, а абсурд, заяви председателят на Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ академик Люпчо Коцарев, цитиран от сайта “Сакам да кажам” и БТА. Според него това се потвърждава както от четирите капитални издания за македонския език, представени днес пред сградата на МАНИ, така и от световната лингвистика.

"Възможно ли е през 21 век да се оспорват основни човешки права? Като обяви македонския език за изкуствен, БАН се позовава на две безсмислени твърдения - сходството с българския език и политическия характер на македонския език", каза академик Коцарев. Над изданията работили около 60 лингвисти. Работите са достъпни и в дигитална форма на главната страница на МАНИ.

"Както ние успяхме да се обединим и да изложим всички аргументи и научни факти, свързани с македонския език, не само в рамките на нашата страна, а и в международните проучвания и получихме потвърждение от международната научна среда, вярвам, че и политиката и политическите фактори ще приемат тези факти, ще ги имат винаги предвид във всички премеждия, които ни очакват и в бъдеще", каза и професор Марян Маркович.

На представянето на книгите присъства и външният министър Никола Димитров, който на свой ред каза: "За нас, македонците, македонският език е приключен въпрос и у нас, и по света. Всяко приятелство, за да бъде истинско, и европейските интеграции, за да бъдат европейски, подразбират нашето право на самоопределение."

Oфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език e официалната позиция на Българската академия на науките. През май тази година екип от 12 учени от три български университета и от БАН събраха своите изследвания в книга, посветена на официалния език на република Северна Македония. Там са поместени ясни исторически сведения и научни доказателства, въз основа на които се прави заключение, че: "Официалният език в Република Северна Македония не е различен от българския и няма по-ранна история от 1944-та година". Българските учени и специалисти по проблемите на езика смятат, че е дошло време да се обединят в създаването на единна национална научна позиция и тя да бъде аргументирана в книга. „Това, което сме казали в книжката е само научна позиция. Политиците и всички, които трябва да вземат решение имат пред себе си научна позиция, ние не предлагаме политически решения“ – казва проф. Васил Николов - ръководител на екипа от БАН. 

Спора, за това дали има македонски език или не, спира Северна Македония от пълноправно членство в ЕС, тъй като България изисква спазване на договора за добросъседство от 2017 г. за да не спира страната. Няма напредък по въпросите на смесената историческа комисия (сред тях - идентичността на Гоце Делчев), отказ от идеята за македонско национално малцинство (проблем, на практика решен в договора) и отказ от официалната употреба на понятието "македонски език", какъвто според България няма, са част от условията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

2

Пенчо бре

08.07 2020 в 12:26

Както искат да си наричат езика. Това си е тяхна работа.

5325

1

Trabajo

07.07 2020 в 22:05

факт, абсурден с спорът по такива въпроси.
животът, като такъв, е пълен с неща, дето вчера ги нямаше.

съвсем отделна тема е, че ние трябва с близките си да сме задружни. а не зорлем да се разделяме.