Мандатът за БСП - вътрешна битка за лявото или шанс за нов кабинет

OFFNews 18 юли 2022 в 11:17 3816 1

Сутрешен блок

Снимка Нова тв

Защо Радев дава третият мандат на левицата

Има ли шанс БСП да състави кабинет с третия мандат, който президентът Радев ще им връчи днес следобед? 

Прогнозите си дадоха в сутрешния блок на Нова телевизия социологът Първан Симеонов, икономистът Евгений Кънев, бившият депутат и един от "Отровното трио" Арман Бабикян и журналистът Асен Генов.

Според Първан Симеонов досега големият въпрос е бил дали Румен Радев бърза да прави служебен кабинет, или по-скоро не би желал да носи този товар сега, а би искал да има редовно правителство.

Според социолога, връчвайки мандата не на ДБ, а на БСП, президентът по-скоро дава знак, че се надява кабинет да бъде формиран. "С това, че той не постъпи протоколно - не даде мандата на третата сила, а го дава на БСП, ми се струва, че по-скоро би желал да има кабинет (...) ДБ беше най-логичният избор. Но се вижда, че последните две седмици между ПП и ДБ има известно напрежение. А БСП се държи изключително гъвкаво. Аз смятам, че ситуацията се е запътила към избори, но има една седмица да се измисли нещо”, коментира социологът.

Евгений Кънев смята, че Радев е избрал БСП, а не ДБ, за да запази "геополитическа неутралност".

“БСП е единствената възможност за продължаване на линията, която президентът прокарва - да се продължава сближаването с Русия, да се сключи отново дългосрочен договор с “Газпром”, евентуално да се спрат оръжията за Украйна и евентуално връщане на част от дипломатите”, каза Кънев. “Какви са били точните му мотиви, остава загадка, но със сигурност виждаме, че той остава лоялен на геополитическата линия, която прокарва”, допълни икономистът.

Бившият депутат Арман Бабикян разтълкува мандатът на БСП като “вътрешна битка в левицата”. “Когато дадеш третия мандат на Нинова и тя се провали за трети път - вътрешната битка в левицата се печели от Радев, а не от Нинова”, посочи Бабикян. “Има публични изявления и на ИТН, и на ДБ, че те не искат да участват в кабинет с мандата на БСП. Ще видим какво ще кажат ПП. Ако е било сложно преди, сега стана още по-сложно”, заяви той.

Коментиращите не виждат градивен изход от нови парламентарни избори.

“Ако отидем на избори, ще се яви мотивираният електорат, а той е на “Възраждане”, ГЕРБ и ДПС. Не виждам много полезни изходи от тази ситуация. Още по-голямата опасност - след още няколко такива избора ще има разочарование от демократичните процеси и желание за еднолична власт”, заяви Първан Симеонов.

“В момента остатъчните депутати на Слави Трифонов са по-добра опция за някакво правителство, отколкото следващите два парламента би имал. Ако отидем на избори през октомври, ще има и последващи избори”, смята Евгений Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

18.07 2022 в 14:03

" Ако отидем на избори през октомври, ще има и последващи избори”, смята Евгений Кънев."

През октомври ще се мотивират и десните избиратели и ПП и ДБ ще съставят правителство и ще направят реформа в съдебната система.
 
X

Да помогнем на украинските деца!