Макрон е съгласен Франция да ни даде временно изтребители, докато дойдат новите F-16

Радев е казал на френския си колега, че Македония не изпълнява Договора за добросъседство с България

OFFNews 18 май 2022 в 20:17 6241 1

Еманюел Макрон

Снимка БТА/АП

Еманюел Макрон

Президентът Еманюел Макрон е изразил "готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16".

Това съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2 след телефонен разговор на президента Румен Радев с френския му колега Еманюел Макрон.

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани, последиците от военните действия в Украйна и променената среда за сигурност в Европа също са били във фокуса на разговора между Радев и Макрон.

В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори - това е заявил по време на разговора българският държавен глава.

Румен Радев е посочил също така, че между България и Северна Македония беше постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока.

Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, също е отбелязано от президента.

Румен Радев е подчертал, че неизпълнението на Двустранния договор за приятелство и добросъседство и сътрудничество от страна на РСМ, 5 години след неговото подписване, изисква конкретни стъпки и резултати, изпълнението на които да възстанови и укрепи доверието ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови