Македония не иска да направи нито крачка напред в преговорите с България за историята

OFFNews 10 декември 2021 в 22:16 4991 2

Безплодно и без резултати. Така съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси със Северна Македония проф. Ангел Димитров определи 16-ото й заседание.

Резултатите са нулеви, каза Димитров пред БТА след края на двудневното заседание на комисията, организирано чрез видеоконферентна връзка.

Единственото, което беше завършено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. темите, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо отделение в Северна Македония, посочи Димитров.

За поредната среща той коментира, че тя като че ли е започнала под сянката на случилото се в РСМ на 8 декември - празника, свързан със Св. Климент Охридски. Тогава чухме от най-високите политически представители на страната, че Св. Климент е създал македонската духовност, македонската писменост, литература, книжовност. Още в края на 2018 г. съвместната комисия прие, единствената докрай завършена работа, няколко препоръки към двете правителства за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, за Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски и за цар Самуил, напомни проф. Димитров.

Политическото ръководство в Северна Македония е добре запознато с тях, знае, че това е резултат от работата на съвместната комисия и, въпреки всичко, на 8 декември публично се говори по начин, изцяло вписан в традиционната там интерпретация на миналото. И това се случва точно сега, когато чуваме, че времето е решително за плановете на РСМ да тръгне по европейския път. А, както сами разбирате, това меко казано не е добър жест в двустранното общуване, посочи проф. Ангел Димитров.

Нашата отново безплодна среща очевидно премина в този контекст, добави той.

Винаги съм се шегувал, че сме "затънали" в 10-и и 11-и век, и като гледам с каква лекота нашите колеги от Скопие защитават едни незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието особено, съм с опасенията, че малко трудно ще върви работата ни и през следващата година, която може да се окаже много важна за РСМ, коментира Димитров.

Той отбеляза, че закъснението по протокола от 12-ата среща също е символично, а все още трябва да се работи по протоколите на четири срещи. До разговори около постоянно залегналата в дневния ред тема за Гоце Делчев, за така непостижимата тема за Илинденското въстание - това са неща, които все още остават встрани от работата ни. Не искам да правя оценки, оценката е ясна от само себе си, каза Ангел Димитров.

Когато не желаеш да приемеш една основна формулировка от самия договор, т.е. че има обща история, това означава, че ти имаш съмнение въобще от приложението на договора за приятелство и добросъседство, коментира още той.

Съвместната комисия е договорила 17-ата й среща да бъде идния февруари, като през следващата година са предвидени общо пет срещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

11.12 2021 в 08:02

СМ няма европейска перспектива, това е изостанала и бедна каменлива псевдо държавица, на ръба на изчезването. Единственото което още вирее там са шиптърите, защото е известно, че от незапомнени времена те са свикнали да се крият по чукарите.

5827

1

pisnamiotmutri

10.12 2021 в 22:53

Нека бъдем реалисти. България е дъното на Европа - лидери по смърт, дишаме най-мръсен въздух, лидер по корупция в ЕС, лидер по аборти, ринем културно и морално дъно, събираме боклуците на Европа, ядем некачествена храна, пием вода с фекалии и уран. Толкова сме смешни и назад, че дори ядем домати от Турция.
Нали разбирате, че би било срамно за Македония да признае историята, че е била част от недоразумението на Европа. С Гърция нямаше проблем ама това е Гърция те не са били под робство през 900 години (повече от половината история на държавата. Роби с традиции)
 
X

Да помогнем на украинските деца!