Мая Манолова: Законопроектът за колекторите е лобистки, не обхваща банки и бързи кредити

"Явно са намерили моя законопроект в чантата на Нинова и са го преписали лошо"

OFFNews 14 февруари 2022 в 13:39 1373 0

Внесеният закон за колекторските фирми е лобистки. той в полза на банките и бързите кредити, заяви председателят на „Изправи се.БГ” Мая Манолова. 

Внасяли сме този законопроект в три парламента в 44, 45 и 46, като първата дата на внасяне е 1 юни 2020г. Всеки, който се интересува от този законопроект, може да го види на интернет страницата на Народното събрание. Тази информация е за г-жа Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските фирми в чантата. Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта и са го преписали, но са го преписали лошо и избирателно”, заяви Манолова.

„Не е проблем преписването. Но вариантът на Министерството на икономиката е лобистки и е в полза на банките и на бързите кредити, защото изключва от законовите разпоредби именно банките и бързите кредити. Според законопроекта на икономическото министерство излиза, че един колектор, когато събира дълг на гражданин към мобилен оператор или към ВиК-дружество ще спазва правила - няма да го тормози вкъщи, няма да го излага пред началниците, ще го информира за размера на дълга, ако гражданинът възрази, ще спре изпълнението, каза Манолова. 

Но ако колекторът събира дълг на банка или бърз кредит, няма да спазва никакви правила, ще си е както досега – ще го тормози вкъщи и на работа. Ще се начисляват каквито си искат такси”, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови