Мая Манолова се оплака: Управляващите ограничават опозицията

Ивайло Анев 14 ноември 2014 в 12:54 3280 7

Мая Манолова

Снимка Сергей Антонов

Мая Манолова

За първи път от 25 години парламентарното мнозинство си позволява да ограничава опозицията.

От това се оплака червената депутатка и бивш председател на Народното събрание Мая Манолова.

Изказването й от парламентарната трибуна бе в отговор на решението на ременната комисия за правилника за работа на Народното събрание да съкрати времето за изказване на народните представители от 5 на 3 минути.

„Мисленето, че народните представители са лентяи се завръща. Ограничава се правото на парламентарен контрол и дебати, ограничава се действеният парламентаризъм и приемствеността между отделните парламенти. Посяга се на правото на опозицията да предлага законопроекти. Затова, ограничавайки възможността да предлагаме наши законопроекти, вие ограничавате законодателната ни дейност“, заяви Манолова.

Тя посочи, че се намалява и времето на изказванията.

„Ние сме тук, а да защитаваме с аргументите интересите на тези, които са ни изпратили в парламента. Празната зала по време на парламентарен контрол е най-дразнещата гледка за българите. Вместо заедно да преборим това безобразие, вие от управляващото мнозинство го насърчавате. Ще отнесем това посегателство пред Конституционния съд. Браните премиера Бойко Борисов и министрите си с чадър срещу депутати, задаващи неудобни въпроси. От какво се боите от управляващата четворна коалиция? От неудобни въпроси? От дебати? Така ли ще работите за имиджа на парламента? Всъщност такова поведение от страна на ГЕРБ не е изненада“, допълни Манолова.

По думите й, съзиданието, помирението и консенсуса бяха за малко.

„Нали до вчера искахте прозрачност и контрол? Работата на опозицията е да контролира управляващите, за да представляват интереса на гражданите. Да си опозиция е институт. Всички помним как изглеждаше деспотизма в първия мандат на Бойко Борисов. Надявам се да помните и как свърши. Когато полетят яйцата към парламента, не ме викайте, вместо вас няма да изляза“, каза още Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови