Мая Манолова предлага Диана Ковачева за свой заместник

OFFNews 12 януари 2016 в 20:09 3401 0

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание предложение бившият правосъден министър Диана Ковачева да бъде избрана за неин заместник.

До внасянето на кандидатурата на Ковачева се стигна, след като се проведе публично изслушване на петимата номинирани от неправителствени организации кандидати за поста заместник-омбудсман.

Ковачева е предложена за поста от Асоциация „Прозрачност без граници”.

Диана Ковачева пое правосъдното министерство, след като Маргарита Попова стана вицепрезидент по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

Оценката на кандидатите се осъществи от сформирана от омбудсмана комисия, включваща членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева - главен секретар на институцията, по методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана.

Диана Ковачева е класирана на първо място с 22 точки, досегашният зам.-омбудсман – Хюсеин Исмаил получи 16 точки. Останалите трима кандидати са с по 14 точки.

В хода на процедурата за избор на заместник-омбудсман в деловодството на институцията на омбудсмана до 2 декември миналата година са постъпили девет предложения от граждански организации. След запознаване с мотивационните писма и проведени интервюта с всеки от кандидатите Мая Манолова е номинирала петима кандидати.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна петте кандидатури на 18 декември миналата година с аргумента, че законът не предоставя възможност на парламента да прави избор между няколко кандидатури, а само да избере или отхвърли един конкретно предложен от омбудсмана кандидат.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите