Мая Манолова: Не съм искала пари от Божков и не съм получавала

OFFNews 03 януари 2021 в 19:55 3070 0

Не съм искала финансова подкрепа от Васил Божков и не съм получавала такава. Това заяви в предаването „120 минути“ на бТВ председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Тя призна, че се е виждала с Божков месеци преди местните избори през 2019 г., когато се кандидатира за кмет на София. По думите ѝ бизнесменът, който по това време е бил близък с властта, се е интересувал дали тя ще се кандидатира. „И с Борисов се срещнах преди изборите, исках да видя какво стои срещу мен“, каза тя. Тя твърди, че в този период премиерът Бойко Борисов е пратил срещу нея „целия ъндърграунд“ – предлагали ѝ постове и я заплашвали. Попитана за имена на хора, Манолова отговори, че ще ги каже след време.

По повод обединението на "Изправи се.бг" с "Отровното трио" за общо участие в предстоящите парламентарни избори, Манолова каза, че ще се кандидатира за депутат. Идната седмица започват политически консултации за това коя политическа партия ще стане мандатоносител на новото обединение.

Манолова каза, че е направила тежка грешка гласувайки през 2013 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане председател на Държавната агенция за национална сигурност. По това време Манолова беше депутат от БСП. Часове след избора на депутата от ДПС за постат избухнаха протести, които не позволиха на Пеевски да се задържи в кабинета си повече от 24 часа. По това време управляваше кабинетът "Орешарски", подкрепян от БСП и ДПС.

Днес Манолова повтори, че когато в отговор на въпроса "Кой предложи Пеевски", е отговорила, че това е тя, си е послужила със сарказъм, който от днешна гледна точка й се струва неуместен. "Сто дни хората питаха кой, а политическите мъже шикалкавеха, извъртаха се като пластелин в студиата. И казах: "Да, аз го предложих". Вижда се и тогава, и сега, че липсва политическо мъжество", каза тя. Манолова се опита да обвърже напускането си на БСП заради издигането й за омбудсман именно с осъзнаването на тази политическа грешка да не послуша "съвестта си, а партийното решение". "Разбрах, че не трябва да поемаш чужда вина и не си струва да бъдеш в партия, ако това ти коства компромис със съвестта", обясни днес промяната в политическата си кариера Манолова

И днес обаче Манолова продължава да смята, че в дъното на "аферата Костинброд" стои ГЕРБ. Става дума за неин сигнал до главния прокурор в деня за размисъл преди изборите, че в печатница, притежавана от член на ГЕРБ, са отпечатани фалшиви бюлетини. На изборите ГЕРБ загуби, но впоследствие нарушения така и не бяха доказани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови