Quantcast

Кунева: Кабинетът проси световна подкрепа, продавайки енергетиката

Елица Мартинова Последна промяна на 26 ноември 2013 в 14:26 2971 13

Меглена Кунева и Найден Зеленогорски, Снимка: Движение България на гражданите
Меглена Кунева и Найден Зеленогорски, Снимка: Движение България на гражданите
 

„През „Южен поток“ кабинетът „Орешарски“ търси индулгенции от Русия, а през новообявения седми блок на „Козлодуй“ - от САЩ. Това е раздаване на българската енергетика на парче и опит през големи инвестиционни проекти да се проси подкрепа, което силно ощетява нашия национален интерес и добротo ни име.“

Това заяви на пресконференция във вторник лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Бившият еврокомисар определи като „голямо разнообразие“ факта, че министър на БСП е признал преимуществата на западните реактори.

Според нея обаче тази стъпка е добре подготвяна от кабинета „Борисов“, който през 2012 г. е възложил именно на „Уестингхаус“ проучването по проекта за изграждане на седми реактор в Козлодуй. Според Кунева по този начин управлението на Борисов е предопределило именно тази компания като фаворит за проекта по седмия реактор а „Козлодуй“.

По думите на Кунева това е „мечешка услуга“, защото кабинетът на ГЕРБ е лишил „Уестингхаус“ от възможността честно да спечели проекта. „Движение БГ“ са категорични, че подобна поръчка не би трябвало да се възлага на която и да е компания без конкурс.

Найден Зеленогорски подчерта, че всеки проект от подобен мащаб трябва да бъде предхождан от обществен дебат, икономически и експертен анализ, както и от екологични гаранции. Меглена Кунева обаче е категорична, че не само БСП са реагирали неадекватно на ситуацията.

По думите й решението на ГЕРБ да сезира веднага Европейската комисия също не е в интерес на страната.

„Ако съм на мястото на опозицията, първо ще предупредя правителството, че трябва да отвори конкурса за всички желаещи западни инвеститори. Ще направя нужното да се постигне съгласие в парламента, както съм го правила по време на целия преговорен процес, и тогава бих отправила дипломатическо питане до Комисията“, каза Кунева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 18:16

Простаци,дали е права Кунева или не ,поне пишете благоприлично,отвратително ниско е нивото,колкото и възмутени от нея да има

26.11 2013 в 23:13

Ами тегли и един чеп в единствената и крива шунда!

26.11 2013 в 23:10

Първо да извади от шундата си двата ядрени реактора, а от дирника си - габонската концесия!

26.11 2013 в 18:02

Има значение каква е била Кунева ПРЕДИ - нито е била червена, нито е крала, нито е нанесла поражения на икономиката ни, нито е затворила преждевременно реакторите. Ето четири лъжи, повтаряни от платените тролове още от президентската кампания, когато започна очернянето на Кунева от Пеевските вестници - точно те между другото подхванаха тези мантри. Всеки да съди сам какъв е, щом повтаря техните измислици :)

26.11 2013 в 17:59

Хахах троловете наистина се активизирали - че и почти едно и също пишат, точно като по поръчка :) Кунева е абсолютно права и само платени клоуни могат да кажат нещо друго.
Същите, които повтарят като папагали измислените клевети за "вините" и богатството на Кунева. Смешници - Кунева е единственият бг политик, проверяван повече от обстойно от ЕК за доходите си като бивш еврокомисар, и съответно единственият, който спокойно може да твърди, че е чист.

26.11 2013 в 17:39

Офффффф, Кунева я се погледни в огледалото!

26.11 2013 в 17:15

Ако има революция тази и Хампарцумян първи ще ги обесят,нагли, мазни ,същества!

26.11 2013 в 16:51

Маймунева пак се е напънала да се изкаже компетентно, но пак не й се е получило.

26.11 2013 в 16:09

тя не казва никога нищо, ако няма да спечели от него.Нямам намерение цял живот да храним тая милионерка с милиони, откраднати от нас

26.11 2013 в 15:54

До по-горните тролове: А коя част от коментара на Кунева не разбрахте или не е вярна?!? Без значение каква или коя е била Кунева ПРЕДИ, вникнете в това което тя казва СЕГА!