Кунева: Кабинетът проси световна подкрепа, продавайки енергетиката

Елица Мартинова 26 ноември 2013 в 14:26 3643 13

Меглена Кунева и Найден Зеленогорски, Снимка: Движение България на гражданите
Меглена Кунева и Найден Зеленогорски, Снимка: Движение България на гражданите
 

„През „Южен поток“ кабинетът „Орешарски“ търси индулгенции от Русия, а през новообявения седми блок на „Козлодуй“ - от САЩ. Това е раздаване на българската енергетика на парче и опит през големи инвестиционни проекти да се проси подкрепа, което силно ощетява нашия национален интерес и добротo ни име.“

Това заяви на пресконференция във вторник лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Бившият еврокомисар определи като „голямо разнообразие“ факта, че министър на БСП е признал преимуществата на западните реактори.

Според нея обаче тази стъпка е добре подготвяна от кабинета „Борисов“, който през 2012 г. е възложил именно на „Уестингхаус“ проучването по проекта за изграждане на седми реактор в Козлодуй. Според Кунева по този начин управлението на Борисов е предопределило именно тази компания като фаворит за проекта по седмия реактор а „Козлодуй“.

По думите на Кунева това е „мечешка услуга“, защото кабинетът на ГЕРБ е лишил „Уестингхаус“ от възможността честно да спечели проекта. „Движение БГ“ са категорични, че подобна поръчка не би трябвало да се възлага на която и да е компания без конкурс.

Найден Зеленогорски подчерта, че всеки проект от подобен мащаб трябва да бъде предхождан от обществен дебат, икономически и експертен анализ, както и от екологични гаранции. Меглена Кунева обаче е категорична, че не само БСП са реагирали неадекватно на ситуацията.

По думите й решението на ГЕРБ да сезира веднага Европейската комисия също не е в интерес на страната.

„Ако съм на мястото на опозицията, първо ще предупредя правителството, че трябва да отвори конкурса за всички желаещи западни инвеститори. Ще направя нужното да се постигне съгласие в парламента, както съм го правила по време на целия преговорен процес, и тогава бих отправила дипломатическо питане до Комисията“, каза Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!