Кунева: Въпрос на тълкуване е дали НС трябва да разреши база на НАТО

OFFNwes 06 февруари 2015 в 14:41 1925 2

Меглена Кунева

Правно-технически въпрос на парламента и на правния му отдел е дали Народното събрание ще разгледа създаването на център на НАТО, като трябва да се направи тълкуване на Конституцията и Правилника на Народното събрание.

Това обяви в кулоарите на парламента вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Тя поздрави министрите на отбраната (Николай Ненчев) и на външните работи (Даниал Митов), които изяснили добре създаването на командния център на НАТО у нас.

По думите й международната обстановка е нелека, но призова да не се реагира с паника. 

Дипломатическите совалки на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Москва според нея подчертават спешността на вземането на решение.

Кунева смята, че така ще се даде възможност на Руската страна да обмисли позицията си, да осмисли миротворческата воля на ЕС, справедливите искания на Съюза и справедливата защита на международното право.

На въпрос за бежанците на парламентарния контрол, вицепремиерът отговори , че екипът й е заварил 3 стратегии за бежанците, натрупани от 2008 г. и без връзка помежду им.

"С една стратегия не може да се заличи или оправдае непредприемането на действия", напомни тя.

Кунева обяви, че съвместно с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин ще организират европейски средства за бежанците, като в някои райони това би създало и работни места

"Също проучваме всички възможности общините, които решат да предприемат крачка по посока на интеграция на бежанци, да бъдат компенсирани като тяхното дължимо съучастие в европейските проекти от например 20 %, бъде опростено. Това са разговори, които вече сме водили с Европейската комисия", обясни още Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!