КС отхвърли искането за отмяна на новия външен дълг

OFFNews 29 септември 2015 в 15:06 7562 2

Citygroup Global Markets, HSBC, Sociate General и Unicredit

Конституционният съд (КС) отхвърли искането за отмяна на договорите с четирите банки посредници при поемането на външен дълг от държавата.

От сайта на съда става ясно, че е отхвърлено искането на група от 48 народни представители за противоконституционност на дилърския договор за издаването на облигации до 8 млрд. евро за три години.

Договорът със Citygroup Global Markets, HSBC, Sociate General и Unicredit беше подписан през февруари, като част от дълга, за поемането на който те посредничат, вече бе поет през март. Решението на съда е взето единодушно.

Искането беше внесено в съда от парламентарните групи на БСП и АБВ, които събраха необходимите подписи за сезиране на КС за ратификацията на дълга на стойност 16 млрд. лева.

В края на миналата година парламентът гласува повишение на държавния дълг с до 16 млрд. лв. Парите са необходими за Фонда за гарантиране на влоговете, който плаща на вложителите във фалиралата КТБ и за покриване на бюджетните дефицити през следващите 3 г. От опозицията твърдят, че дългът ще "загроби държавата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!