АБВ подкрепи БСП, дългът от 16 млрд. лв. отива в Конституционния съд

Симона Костадинова 18 юни 2015 в 12:07 3440 3

Снимка БГНЕС

АБВ помогна на БСП да събере необходимите подписа, за да атакува в Конституционния съд (КС) ратифицирането на договора с международни банки за посредничество при емитирането на външения държавен дълг до 16 млрд. лв.

Това заяви в парламента депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Под жалбата, която левицата ще внесе в КС другата седмица, са се подписали точно необходимите за сезиране 48 народни представители - 39 депутати от БСП, независимия депутат Велизар Енчев и 8 от АБВ.

По думите на Стоилов решението на съда ще действа за в бъдеще и няма как да засегне вече изтеглените пари. То ще е в сила за тези, които не са изтеглени и те няма да могат да бъдат емитирани като дълг.

Още при гласуването за ратифицирането на новия дълг през февруари от БСП заявиха, че никой не е давал на правителството мандат да води преговори за 16 млрд. лв. външен дълг. Червените подчертаха, че няма мотиви към проекта за ратификация както и информация за самия заем - какви резултати се очакват, при каква лихва ще се тегли, какви са комисиионните.

От БСП бяха обявили намерението си да атакуват пред КС дълга, но досега не им достигаха подписите. Социалистите търсиха подкрепата на АБВ и "Атака", но тогава двете партии отказаха да се подпишат под жалбата.

Лъчезар Никифоров от АБВ обясни, че партията му е дала необходимите подписи защото били сигурни, че съдът ще определи искането като недопустимо и така ще се докаже, че депутатите са гласували правилно. 

При гласуването на дълга в зала АБВ подкрепи решението, заедно с останалите партии в управлението. От партията първоначално бяха против, но при дебатите ги убедили, че новият заем е нужен. Това решение на АБВ обаче доведе до подаването на оставката на лидера на партията Георги Първанов, който заяви, че не бил информиран, че депутатите му ше гласуват "за".

Останалите партиии в управляващата коалиция не видяха нищо тревожно в решението на АБВ да подкрепи БСП.

Кънев обясни, че това не е изненада и заявката, че АБВ ще покрепи БСП е била направена отдавна, но това не е симптом за разклащане на коалицията.

"Не виждам нищо тревожно. Това е нормална процедура. Те искат проверка за конституционността. Те гласуваха за това решение. Вярвам, че искат тази проверка с надеждата КС да се произнесе, че дълга е конституционен. Не вярвам да са гласували нещо, което смятат за неконституционнно", обясни Кънев.

Цветан Цветанов от ГЕРБ пък призна, че няма как да коментира решението на АБВ, защото разбира за него от журналистите. "Хващате ме неподготвен, нека първо се запозная", призна той.

"От всяка една от парламентарните партии може да обоснове решенията си, когато ги попитате тях", каза още Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews