КС допусна за разглеждане жалбата на Плевнелиев по казуса "Пеевски"

OFFNews 14 ноември 2013 в 20:52 2889 3

Конституционен съд
Конституционен съд

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Росен Плевнелиев по казуса "Пеевски".

Конституционният съд допуска за разглеждане искането за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което е отменено решението за избиране на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. 

КС обаче няма да разгледа частта от искането на президента за това „когато народен представител е избран от Народното събрание за ръководител на институция по процедура, уредена в специален закон, и е положил клетва пред Народното събрание, от кой момент се прекратява неговият мандат като народен представител, за да не възникне несъвместимост по смисъла на чл. 68, ал. 1 от основния закон "

На 28 октомври президентът сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което парламентът отмени избора на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от 14 юни 2013 г.

Според държавния глава решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи, предвидени в основния закон. Президентът отправи и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.

На 11 октомври Реформаторският блок внесе правно становище с предложение до президента Росен Плевнелиев за сезиране на Конституционния съд по казуса Делян Пеевски. 

Според експертите на блока пълномощията на депутат се прекратяват с акта на избор, тъй като той има правопораждащ ефект, а несъвместимостта е ясно разписана в чл. 72 от Конституцията на страната. Реформаторите настояват да се обяви за противоконституционно решението на парламента за отмяна на решението за избор на Пеевски за шеф на ДАНС. Това решение за отмяна нарушава принципа за разделение на властите, аргументират се юристите на блока.

Пеевски беше избран за председател на ДАНС на 14 юни. Още същия ден многохиляден протест заля площада пред Министерския съвет. Така бе поставено началото на протестите срещу управлението на кабинета “Орешарски”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!