Плевнелиев: Сезирането на КС по казуса "Пеевски" е принципна позиция

OFFNews 29 октомври 2013 в 14:27 1552 0

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив

Въпросът за сезирането на Конституционния съд (КС) е принципен; става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име; става въпрос за всички държавни институции – как назначават и как отзовават. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой, където е на посещение. 

"Направих това, което обещах. Тук въпросът не е конкретно в определения казус и определеното име. Въпросът е принципен. И не само за една институция, каквато е Народното събрание - държавните институции, включително и президентът, могат ли, когато пожелаят, да отзовават при, бих казал доста неясни условия, когото са назначили. Мога ли аз да отзова назначените от мен конституционни съдии, когато пожелая. Може ли Народното събрание по същия начин да отзовава, когато намери за добре. Това е смисълът на въпроса, нека всеки да се запознае с моите мотиви и аз съм убеден, че Конституционният съд ще реши по съвест", каза държавният глава. 

На въпрос – защо точно сега са оповестени мотивите на президента за сезирането на КС за избор на председател на ДАНС, докато президентът е на държавно посещение във Виетнам, Росен Плевнелиев каза, че това е въпрос на процедура. „Държавният глава не отсъжда сам. Има Правен съвет, секретари, които отговарят с подписите си, за да може накрая държавният глава да сложи своя подпис. Процедурата отнема малко време; това е съвсем нормално. В президентската институция се отзовахме още по-отговорно, като поканихме външни консултанти, професори по конституционно право, преподаватели в различни университети. Самият аз съм присъствал на не една подобна среща, така че се отнесохме абсолютно отговорно”, каза Росен Плевнелиев.

В днешната програма от държавното посещение във Виетнам на държавния глава предстои среща с вицепрезидента Нгуен Тхи Зоан, която е български възпитаник, както и с виетнамски граждани, учили в България и с представители на българската общност тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови