Крум Зарков: Контролът на главния прокурор не е въпрос на време, а на желание и мнозинство

Ролята на БСП не може да е на балансьор, тя трябва е лидер на управлението или на опозицията

OFFNews 05 февруари 2023 в 20:35 3527 1

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Законопроектът за контрол над главния прокурор не беше въпрос на време, а на желание и на мнозинство. Дори да бях внесъл този законопроект по-рано, той щеше да има същата съдба. Ако имаха желание, следващия месец (януари) той щеше да бъде приет.

Това каза служебният министър на правосъдието и във втория кабинет на Гълъб Донев - Крум Зарков, пред бТВ. Той бе категоричен, че законът не променя съдебната система, той решава само механизма за контрол на главния прокурор.

По думите му съдебната реформа е важна, защото корупцията и липсата на правова държава са причина икономиката и хората да не могат да реализират целия си потенциал. А това се отразява на всички с изключение на една много малка прослойка на върха на властовата пирамида, която живее много добре.

Зарков повтори за сетен път, че е внесъл промените в първия възможен момент. Той е изработен след като са дошли препоръките на Венецианската комисия и други международни институции. Ако бе приет, щеше да спести на страната ни 70 осъдителни решение на Съда за правата на човека в Страсбург, смята той.

Зарков изтъкна, че поведението на БСП е било пасивно по въпроса за контрола върху главния прокурор в 48-ото Народно събрание. Столетницата не е разпознала като важна темата. Колкото до ГЕРБ - според правосъдния министър партията на Бойко Борисов не знае какво иска. Както е било и по редица други въпроси, например за специализираното правосъдие, каза той.  

"Истината е, че трябва политическо решение, да се отсече", коментира Зарков отказа на партиите в НС да подкрепят предложенията.

Според него е спорно доверието на българското общество в личността на сегашния главен прокурор Иван Гешев, а това вреди на цялата институция. 

"Имаме нужда от авторитетна прокуратура", бе категоричен министърът.

Той обясни, че не знае каква е била целта на посещението на Гешев в САЩ и не разбира защо закуската е толкова важна. 

Зарков коментира и ролята на лидера на БСП Корнелия Нинова - по думите му тя няма нужда от вътрешнопартийна опозиция, нейният проблем са резултатите от изборите, а те няма как да се подобрят, "ако всеки път – избор след избор, а пък те зачестяват, се прави едно и също нещо". 

"Ролята на БСП никога не може да е на балансьор, тя е структуроопределяща партия. Тя ще е полезна, ако си върне ролята - или да е лидер в управлението, или на опозицията. Другото е ерзац и няма да помогне", заяви Крум Зарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews