Кристалина Георгиева се размина с поста върховен представител на ЕС

OFFNews 30 август 2014 в 22:06 6382 18

Кристалина Георгиева

Полският премиер Доналд Туск беше избран от европейските лидери да бъде новия председател на Европейския съвет. За върховен представител за външната политика беше избрана италианската министърка Федерика Могерини.

На съвет в Брюксел лидерите одобриха двете кандидатури без разногласия.

Българската кандидатура на Кристалина Георгиева, не беше одобрена за “европейски външен министър” по политически причини. При разпределянето на постовете в новата Европейска комисия трябва да има приблизително съответствие с разпределението на политическите сили в Европейския парламент.

Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е от най-голямата политическа група – ЕНП, председателят на Европейския съвет Доналд Туск – също. Заради това също толкова важното място на първи европейски дипломат трябваше да отиде при социалистите. В случая това е сравнително неизвестната доскоро Федерика Могерини. По-рано днес обаче стана ясно, че Партията на Европейските социалисти (ПЕС), начело на която е Сергей Станишев, е взела решение за поста да подкрепят Могерини.

Съветът продължава с обсъждане на евентуално засилване санкциите срещу Русия заради продължаващото напрежение в Източна Украйна.

България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, каквото и да се случи на дебатите на извънредното заседание на Европейския съвет днес, каза преди началото на срешата пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

"Сергей Станишев, като лидер на ПЕС трябваше да загърби тясно партийните си интереси в България и да подкрепи Кристалина Георгиева", коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Брюксел. „Кристалина Георгиева е фаворит, защото е достатъчно добър еврокомисар и всички в Европа я познават добре. Но иначе в България не беше фаворит – знаете опитите на Сергей Станишев, Кристиан Вигенин да се наместят в места, които изобщо не са за тях”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!