Quantcast

Кристалина Георгиева във финална битка за външен министър на ЕС

OFFNews Последна промяна на 30 август 2014 в 08:29 1151 4

Кристалина Георгиева

Днес по време на Европейския съвет ще се проведе финалното гласуване за избирането на външния министър на Европейския съюз.

Най-големите претенденти за поста са еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева и външният министър на Италия Федерика Могерини.

Избора ще направят представители и ръководители на всички 28 членки на Съюза.

От българска страна ще присъства президентът Росен Плевнелиев.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари. Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия е предвидено за 1 ноември 2014 г.

До момента слуховете не са на страната на Кристалина Георгиева.

Само преди дни АФП излезе с информация, че според техни високопоставени източници новият външен министър на ЕС ще бъде италианката Федерика Могерини.

Заседанието на Европейският съвет ще започне в 17:30 часа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2014 в 16:23

Първо България се вмъкна като Троянски кон в НАТО, сега бивша червена номенклатура пълзи към високите постове в ЕС. Западняците сигурно са полудели.

30.08 2014 в 16:14

Тази дама нещо много насериозно се взема,не разбра ли,че няма да и се отвори парашута за тази толкова отговорна длъжност,тя освен да ходи да се снима като фотомодел насам-натам с изстрадали хора нищо съществено не е направила включително и за нашите хора от Мизия.!!!

30.08 2014 в 11:00

Измислените битки на Кристалина. Голям и е меракът, ама познанията и опита в дипломацията - ЕДНА ГОЛЯМА НУЛА. А може би това се и търси - незнаещ, несведущ но много изпълнителен....

30.08 2014 в 11:00

УСПЕХ