Криминален психолог коментира партийните лидери

ОFFNews 12 октомври 2014 в 13:36 9891 4

Росен Йорданов
Росен Йорданов

Криминалният психолог Росен Йорданов, който е биеш шеф на Института по психология на МВР, избори в интервю за bTV силните и слабите качества на партийните лидери в преговорите за съставяне на бъдещия кабинет. 

Бойко Борисов (ГЕРБ) е нарцистично уязвим човек, лесно може да бъде засегнат и това често се използва. Положителното му качество е, че е изненадващо гъвкав", смята специалистът.

Михаил Миков (БСП) по думите му "по народняшки има добро чувство за хумор", което винаги освежава едни разговори, но в същото време е изненадващо нерешителен, въпреки че се опитва да създава впечатление за обратното.

Лидерът на ДПС Лютви Местан показва впечатляващ самоконтрол, което подсилва образа му сред неговите избиратели. Той обаче е несамостоятелен и "когато се договорят двете страни, винаги остава впечатлението, че не са се договорили докрай".

За лидерите на Реформаторския блок според Йорданов важи оценката, че в момента са овладени от превъзбудата. Не е правилно емоциите да бъдат напълно изтрити, защото това създава подозрение у партньора в преговорите, но емоционалността трябва да е по-обрана", смяат той. "Хубавото е, че винаги могат да кажат, че са сбъркали".

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов "излъчва патриархална солидност и добронамереност" и вероятно има добро чувство за хумор, но също изглежда уязвим нарцистично и дава вид на човек, който елсно може да се обиди, каза Росен Йорданов. Добронамереност според него излъчва и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

Според специалиста Николай Бареков (ББЦ) внушава недоверие поради твърде пъстрия си медиен образ. "Иначе има много положително излъчване, по детски емоционален, пали се, но лъжата наднича зад всичко това. Трудно ще спечели доверието на партньорите", посочи психологът.

Волен Сидеров ("Атака") е изключително добър театрален актьор, надарен с безспорен интелект. Проблемът му е във все по-нарастващата дистанция между самомнението и реалността. "Дори да се договорят на четири очи, мисля, че Сидеров няма да устои на изкушението пред медиите да каже нещо съвсем различно", прогнозира Йорданов..

Психологът сравни лидера на АБВ Георги Първанов с Михаил Миков, като посочи, че може да се добави и "една краска лукавост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови