Радан Кънев: Пренебрегнахме ДСБ в името на РБ. Няма да се случи отново

OFFNews 16 декември 2015 в 09:44 3808 4

Радан Кънев и Христо Иванов в пленарната зала на парламента

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Радан Кънев и Христо Иванов в пленарната зала на парламента

"Аз съм лидер на ДСБ и вярвам, че партията има нужда да се промени много точно в отварянето си към нови хора. Това е нещо, което ние тежко пренебрегнахме в Реформаторския блок. Престанахме да работим за ДСБ, а работихме за привличане на нови хора в гражданските съвети на Реформаторския блок като индивидуални членове и експерти. Огромна част от тези хора партизанските страсти в Блока ги отстреляха и те не стигнаха до реална политическа надпревара. Това е, което няма да допусна да се случи отново."

Това написа лидерът на партията Радан Кънев във официалния си Фейсбук профил тази сутрин.

Кънев излезе в опозиция, а правосъдният министър Христо Иванов и тримата му заместници подадоха оставки, след като парламентът отхвърли предложената от Иванов съдебна реформа, чието начало трябваше да поставят промените в конституцията.

Иванов е единственият от министрите на Реформаторския блок, който се оттегли от властта заради отказа на коалиционните партньори в кабинета да подкрепят реформата, която се бяха подписали да подкрепят. Меглена Кунева (ДБГ) обяви, че остава в кабинета и щяла да работи приоритетно да се случат тази и други реформи; образователният министър Тодор Танев обяви, че дори и РБ да му обърнат гръб, той щял да пита премиера и чак ако премиерът поискал да си отиде, щял да го направи. Външният министър Даниел Митов и министърът на отбраната Николай Ненчев потънаха в мълчание в разгара на шумния разрив и не се оттеглиха от кабинета.

Отказът от реформа бе посрещнат от съдии и общественост с протести, каквито има всяка вечер.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II