Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Комисията за контрол на службите се събира извънредно за НСО

OFFNews 13 септември 2021 в 09:14 1269 0

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения се събира днес на извънредно заседание, за да отнеме охраната от НСО на главния прокурор Иван Гешев.

Депутатите ще гледат на второ четене законопроекта за изменениe и допълнение на Закона за Националната служба за охрана, предвиждащ ограничаване на лицата, имащи право на охрана от НСО.

На втори септември депутатите приеха измененията в закона за НСО, които предвиждат да отпадне охраната за главния прокурор, президентската администрация, семействата на първите трима, както и ограничаване на времето на ползване на охрана на хора, заемали длъжности като председател на НС и премиер до шест месеца и само при заплаха за сигурността им.

Ако промените минат в комисия и президентът не издаде указ за разпускате на НС, законопроектът може да бъде приет още на следващото пленарно заседание в сряда.

Гласуването в  зала в началото на месеца премина в размяна на обвиненията, като възникна и спор дали изобщо промените са приети, поради малкото депутати в зала. Все пак председателят на НС Ива Митева обяви, че промените са приети.

По-късно тя получи и заплаха за убийство, като според нея това е свързано със закона за НСО.

Освен това и правната комисия се събира днес на извънредно заседание за пореден опит за приемане на промените в закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на специализирания съд и прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews