Гешев дойде в правна комисия да брани спецправосъдието, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха заседанието

Йорданка Веселинова 03 септември 2021 в 14:33 7080 1

Снимка OFFNews

Главният прокурор Иван Гешев отново се появи в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, която днес трябваше да разглежда законопроекта за закриване на специализираните съд и прокуратура. 

Преди заседанието той заяви, че в прокуратурата няма депозиран сигнал за заплахата за убийсво на Ива Митева. Нека компетентните органи да си свършат работата, добави Гешев. 

Заседанието на комисията обаче така и не започна заради липса на кворум - отсъстваха представители на ГЕРБ и ДПС, а от БСП беше дошъл само един депутат. 

От "Демократична България" предложиха заседанието да бъде отложено с един час, както и да се проведе извънредно утре. Това предложение обаче не беше прието, тъй като съгласно правилника, заседанията не могат да се открият при липса на кворум. 

Предвижданите законодателни промени биха довели до "юридическа катастрофа и правен хаос", а те от своя страна биха предизвикали увеличаване на организираната престъпност, проблеми с противодействието на тероризма и с корупцията по високите етажи на властта, както и затрудняване на работата на Европейската прокуратура, коментира Гешев. 

"Освен всичко друго това ще доведе до унищожаване на делата на широк кръг от хора, които бяха недосегаеми и бяха привлечени към наказателна отговорност, включително делото Сарафово", заяви Гешев и допълни, че "това е законодателство, което се прави на коляно".

Председателят на НС Ива Митева коментира, че въобще не е изненадана, че заседанието не се е състояло.

"Заседанията на комисиите, както и на НС и проблемите с кворума много ясно показват накъде отива този парламент", допълни тя. 

"Странно е защо се регистрираха, а не гласуваха. За едната надница ли? За какво?", иронично коментира вчерашния казус с кворума.

Митева коментира и получената по-рано днес заплаха: 

"Много е странно, че заплахата идва непосредствено след като приех законопроекта за НСО. Странно е, че се случи точно днес. Странно е, че такива заплахи не получава например премиера, който всеки ден разпределя такива огромни суми", заяви тя пред OFFNews.

Митева дойде на заседанието с един охранител и подчерта, че от днес е с охрана от НСО. В действителност председателят на парламента винаги е сред охраняваните от НСО, но досега охраната на Митева не биеше на очи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови