ИТН, ДБ и ИБГНИ освиркаха Росица Кирова

ГЕРБ и ДПС опитват да блокират промените в закона за НСО

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 02 септември 2021 в 16:42 12490 2

Снимка FB/ Росица Кирова

Депутатите от ИТН, ДБ и ИБГНИ освиркаха зам.-председателя на НС Росица Кирова от ГЕРБ. Поводът бе решението ѝ да не приеме гласуването на законопроекта за Националната служба за охрана, който предвиждаше ограничаване на броя на лицата, които се охраняват от НСО.

Причината бе малкият брой депутати в пленарната зала (преобладаващата част от депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха, а БСП провежда Национално събрание на "Позитано" 20). Според Кирова, макар че 113 депутати подкрепиха законопроекта, решението не се приема заради непрескочения праг от 121 гласа (кворумът от по-рано беше 140). 

Това решение на Кирова беше остро разкритикувано от останалите депутати, които настояваха да се вземе предвид решението на Конституционния съд, според което в пленарна зала се приемат решения, подкрепени от поне от половината от присъстващите в зала народни представители.

Същият спор възниква и по-рано днес, заради което Тошко Йорданов се скара на Ива Митева, която първоначално отхвърли, а след това прие предложението за удължаване на пленарния ден.

"Разбираме, че в общинския съвет във Видин понякога се гласува така, но не сме във Видин", коментира Мария Капон от ИБГНИ.

Станислав Балабанов от ИТН също взе думата и заяви, че председателят на НС Ива Митева, която била на среща, е упълномощила Виктория Василева да води заседанието. Това предложение не беше прието.

За да бъде прието гласуването, Мая Манолова поиска поименна проверка на присъстващите в пленарна зала. Контрапредложение направи Десислава Атанасова от ГЕРБ, която настоя за проверка чрез електронната система. 

След поименната проверка, която установи, че има кворум (125 депутати), законопроектът беше прегласуван. Той беше подкрепен от 102 души. Кирова обаче отново обяви, че решението не се приема заради липса на кворум. След това тя побърза да закрие заседанието и последва повторно освиркване от парламентарните групи на ИТН, ДБ и ИБГНИ.

"Четете ли го тоя правилник или само каквото ви изнася", скара ѝ се Виктория Василева от ИТН. Тя подчерта, че според правилника решенията се приемат, ако бъдат подкрепени от повече от половината от присъстващите в зала.

Последва и размяна на обвинения между депутати от ГЕРБ и ИТН, като през това време Кирова побърза да напусне залата.

Приет ли е законопроектът?

След края на заседанието Николай Хаджигенов заяви, че за парламентарната група на ИБГНИ законопроектът е приет.

"Според нас текстовете са приети, според нас вторият законопроект трябва да е приет, за първия е дискусионно", каза той пред журналисти.

Хаджигенов определи случилото се в пленарна зала като "чутовен скандал", който "показа как изглежда диктатурата на ГЕРБ". Според него "тази конкретна председателстваща не знае защо е тук, не знае какво прави".

"Утре Митева ще обяви какво се случи днес, освен цирк!", коментира той.

Обсъждането на промените в НСО

Промени в закона за НСО предвиждат два законопроекта, предложени от Ива Митева и Николай Хаджигенов. В тях се предлага НСО да не охранява главния прокурор, семействата на първите трима в държавата, както и транспортното осигуряване на администрацията на президента.

Николай Хаджигенов се изказа, че возенето на длъжностни лица е вид охрана само по себе си.

Ива Митева заяви, че би било популизъм от нейна страна да иска премахването на собствената си охрана:

„По отношение на специализирания транспорт искаме да отпаднат заместник-председателите на Народното събрание, както и членовете на Министерски съвет и кметът на столична община. Смятаме, че те могат да бъдат поети от техните ведомства, които имат достатъчен ресурс“, каза председателят на НС.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова категорично заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложените законопроекти.

„НСО и българската полиция охранява българската държавност без значение от партията. И го е правила повече от 140 години“, коментира Атанасова.

Маноил Манев пък декларира, че когато се появи популист в залата, първите му думи засягат НСО.

"Да, лицата на държавата трябва да имат охрана, но само главните трима. Лицата на държавата не са прекрасната кърджалийска представителка Цвета Караянчева, лице на държавата не е вече и Бойко Борисов. Няма как да се возят гаджетата и жените на тези хора, те не заслужават това", заяви Тошко Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки