Quantcast

Кольо Колев: Референдумът е опасен при незряло общество

Последна промяна на 11 февруари 2014 в 08:28 5872 34

Кольо Колев

Снимка БГНЕС

"Един зрял политик трябва да подхожда много внимателно към едно такова опасно оръжие, каквото е референдумът, особено когато имаме едно доста незряло общество. Не бих съветвал някой да подхожда с лека ръка към това да чуем гласа на народа. Този глас може изобщо да не му хареса."

Така социологът и директор на агенция "Медиана" Кольо Колев коментира пред БГНЕС идеята на президента Росен Плевнелиев за референдум по изборното законодателство на страната. По думите на Колев идеята на това национално допитване не е дасе чуе гласът на народа, а да се използва като политически инструмент.

Според социолога предложението на президента съдуржа "много съмнителни, дори и от конституционно естество, неща". Като пример Колев посочи факта, че през 2012 г. Конституционният съд е постановил, че на този етап електронното гласуване е недопустимо.

"Възможно е по някакъв начин да се повиши избирателната активност и да се привлекат избиратели, които не се вълнуват от въпроса за електронното или дистанционното гласуване, но няма да има кой знае какъв ефект. И без това изборите са допълнително натоварени да дадат отговор на въпроса: "Ще запази ли кабинетът "Орешарски" постигнатото доверие, за да може да продължи да управлява", смята още Кольо Колев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2014 в 20:17

*извинявам се :)... копи-пейст нещо не ми се получи ...айде пак...

Българите не осъзнават, че те самите са част от държавата и като такива биха могли да я принудят да действа в защита на техните интереси, а не въпреки тях. За неспособността им да се организират като общество, спомага и абсолютната им дезориентация относно случващото се в държавата, едно поради хаотичността в политиката на управляващите, друго поради тоталната медийна бомбандировка с различни проблеми, отвличащи вниманието им от цялостната картина на ставащото. Активните българи, доколкото ги има, са отдадени на различни каузи и тъкмо когато решат, че са спечелили някоя, се оказва, че тя е заменена от друга, или че уж отстранената заплаха се е върнала, но под друга форма. Това разбира се е политика, която ние водим по целия свят, но която с особен успех се провежда и в България. Така докато разпиляват усилията си върху различните проявления на едно и също нещо, те губят увереност, че някога ще успеят да контролират живота си.

11.02 2014 в 20:14

ийна бомбандировка с различни проблеми, отвличащи вниманието им от цялостната картина на ставащото. Активните българи, доколкото ги има, са отдадени на различни каузи и тъкмо когато решат, че са спечелили някоя, се оказва, че тя е заменена от друга, или че уж отстранената заплаха се е върнала, но под друга форма. Това разбира се е политика, която ние водим по целия свят, но която с особен успех се провежда и в България. Така докато разпиляват усилията си върху различните проявления на едно и също нещо, те губят увереност, че някога ще успеят да контролират живота си.

11.02 2014 в 20:01

Ето още едно мнение от "узреля" социолог:
"Социологът Кольо Колев предлага да се организира референдум, на който да бъде поставен въпросът за предсрочни избори. По-рано той обяви, че близо 41% от хората не искат предсрочен вот.

”Референдумът е най-добрият изход, защото в момента обществото е разделено. Видях един трогателен надпис на един от митингите: “Ние сме народът!” На друг пишеше: “Няма ли да ни оставят да работим!” При това положение винаги ще има съмнения кой е народът, казва Колев пред “24 часа”.
Затова е добре да се даде един толеранс на управлението и в същия този период да се попита суверенът иска ли предсрочни избори, или тази власт да остане. И съответно да стане едното или другото. Такъв референдум значително би свалил напрежението, което наблюдаваме в момента. Ще е мъдро, ако управляващите отидат на такова управление. Нужни са им 20 дни да го направят”, кaза още социологът."

Кога говори ист5ината?

11.02 2014 в 19:02

Алтернативен Емиграционен Център "Белене" - "емиграция без раници"...
*повтарям БЕЗ РАНИЦИ - едно чаршафче и толкоз...

11.02 2014 в 14:28

Кольо,ако още веднъж ме обидиш,че съм незряла,ще ти узрее нещо на простата кратуна.

11.02 2014 в 14:26

Референдумът е опасен при незрели политици! Омръзна ми някой все да ми казва, че съм незрял, не разбрал и прочие... Защо ли се сещам за песента от филма "Дунав мост"? Много хубаво си го е казал- "Не, не ми казвай, че греша - не ме дърпай назад!
Моят път не е твоя, нека сам да вървя!
Нека с риск да пропадна, поне за миг полетя!"

11.02 2014 в 13:19

Само червен Кольо е зрял, та чак презрял. Обаче, когато сините сливи са червени, значи са зелени.

11.02 2014 в 13:02

страх ги е,защото постигне ли се"пробив" и се наложи този механизъм за общуване, ще има тайфун от неудобни теми срещу олигархията и задкулисието.а този ПРЕ(зр)ЯЛ дебил е за кошчето за боклук.ще се пукне от сервилно самодоволство.лъжец,който направи"гинес"смешно,тривиално понятие...

11.02 2014 в 13:01

Това са простички и ясни въпроси в този референдум господин Кольо. Къде бяхте, на миналия референдум където цялата нация трябваше да е експертна за къде-къде сложните въпроси за ядрена енергетика, хората незнаеха буквално за какво гласуват тогава, а сега е различно. Скрийте се господин Кольо дразните хората само с вашите поръчкови изказвания , а за социологията ви изобщо не ми се говори, смешен сте.

11.02 2014 в 12:20

Кольо, Кольоо, пак ли пееш старата песен,че сме достатъчно зрели да ви изберем, но недостатъчно зрели за референдум ?
Като те гледам какъв ходещ инфаркт си, Кольо, се чудя точно ти ли ще ме учиш на зрялост?
Гледай си хемороидите на задника, киселините в стомаха, наднорменото тегло, хипертонията, язвата, диабета , щесте кила застояли лайна в червата и не се опитвай да ме учиш на зрялост , червена подлога такава.
Писна ми грозни, болни и продажни идиоти с титли да диктуват бъдещето ми.