Кольо Колев: Референдумът е опасен при незряло общество

Елица Мартинова 11 февруари 2014 в 08:28 6684 34

Кольо Колев

Снимка БГНЕС

"Един зрял политик трябва да подхожда много внимателно към едно такова опасно оръжие, каквото е референдумът, особено когато имаме едно доста незряло общество. Не бих съветвал някой да подхожда с лека ръка към това да чуем гласа на народа. Този глас може изобщо да не му хареса."

Така социологът и директор на агенция "Медиана" Кольо Колев коментира пред БГНЕС идеята на президента Росен Плевнелиев за референдум по изборното законодателство на страната. По думите на Колев идеята на това национално допитване не е дасе чуе гласът на народа, а да се използва като политически инструмент.

Според социолога предложението на президента съдуржа "много съмнителни, дори и от конституционно естество, неща". Като пример Колев посочи факта, че през 2012 г. Конституционният съд е постановил, че на този етап електронното гласуване е недопустимо.

"Възможно е по някакъв начин да се повиши избирателната активност и да се привлекат избиратели, които не се вълнуват от въпроса за електронното или дистанционното гласуване, но няма да има кой знае какъв ефект. И без това изборите са допълнително натоварени да дадат отговор на въпроса: "Ще запази ли кабинетът "Орешарски" постигнатото доверие, за да може да продължи да управлява", смята още Кольо Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!