Медиана: 6 партии ще имат депутати в ЕП, доверието към правителството расте

OFFNews 09 февруари 2014 в 12:54 7776 19

Директорът на агенция „Медиана” Кольо Колев. Снимка: Сергей Антонов
Директорът на агенция „Медиана” Кольо Колев. Снимка: Сергей Антонов

Шест партии към момента имат възможност да преминат бариерата и да излъчат евродепутат - БСП, ГЕРБ, ДПС, България без цензура, Реформаторския блок и Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

Това показва проучване на агенция „Медиана” сред 1008 респонденти, проведено в периода 3-7 февруари 2014 г.

Към момента "Атака" и АБВ не дават индикации, че са способни да прескочат изборната бариера и да излъчат евродепутат, заяви на пресконференция в неделя директорът на агенция „Медиана” Кольо Колев.

Според сондажа на "Медиана", шест партии могат да влязат в парламента, ако изборите са днес: БСП - 24,8 %, ГЕРБ - 19,3 %, ДПС - 9,5 %, България без цензура - 7,1 %, Реформаторски блок - 6,4 %, НФСБ - 3,3 %.

Колев твърди, че има нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура", като основни "донори" на формацията на Бареков били ГЕРБ и "Атака".

Доверието към правителството на Пламен Орешарски се е покачило с 6% за два месеца, а разочарованието е спаднало с 2%, твърди социологът.

Според Колев, няма и доминираща обществена нагласа за искане за оставка на правителството.

„В този смисъл, неясно откъде появилите се бомбастични проценти, как едва ли не 80% от гражданите искали оставка на правителството на Пламен Орешарски не се потвърждават по никакъв начин от данните на „Медиана”. Оставка на правителството искат 34%, а желаещите то да бъде оставено и да продължи да работи са 45%. Останалите нямат мнение. Като цяло, въпросът за властта, за оставка или продължаване на мандата се прехвърля върху евроизборите”, каза директорът на агенция „Медиана”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!