Кой е проф. Велислав Минеков, новият министър на културата

OFFNews 11 май 2021 в 14:09 6481 0

Проф. Велислав Минеков - новият министър на културата в служебния кабинет, е едно от най-изявените лица на летните протести срещу Бойко Борисов. Той бе част от "Отровното трио" заедно с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, но го напусна преди изборите за 45 Народно събрание. 

По време на кампанията професорът от Националната художествена академия (НХА) подкрепяше кандидата на "Демократична България" за депутат Стефан Тафров. Минеков, заедно с Тафров и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, даже отидоха в Пазарджик да търсят къде е Делян Пеевски, който не бе в листите на ДПС от региона. Тримата се разходиха демонстративно по улиците на града.

За раздялата си с "Отровното трио" проф. Минеков обясни: "Искам да съм гражданин. Когато бяхме на площада, ние бяхме граждани, когато вземеш политическа страна, ти си само част от това гражданско общество. Естествено, че трябва да има и политици, но аз избирам да остана от другата страна. Аз не бях на площада, за да стигна до този политически формат. Още от първите дни имаше много обвинения, че ще направим партия, имаше обвинения, че около нас най-често се вижда Мая Манолова, че ще използваме регистрацията на партията на Мария Капон. Аз съм отричал това през цялото време, но се наложи всичкото това да бъде възприето и да се случи". 

По време на протестите миналата година Минеков разказа, че хвърлената развалена риба пред МС е дарение - 300 кг., и определи недоволството като война с мафията. 

В друго свое интервю той сподели: С мир ще победим. Махатма Ганди е моят учител. В една трудна нощ се наложи да се изправя срещу тежко въоръжена група от 90 полицаи. Насреща им бяхме само девет голтака. Държах поучителна реч, помолих ги да бъдат достойни, да не предизвикват омраза. Един от полицаите се просълзи. Аз също. Полицаите предпочетоха достойнството и се оттеглиха. Оказа се, че словото е най-силното оръжие. 

Още през февруари тази година Минеков бе категоричен, че след изборите няма да може да се състави правителство и това ще доведе до служебен кабинет. Днес думите му са факт, а той е част от правителството на президента Румен Радев. 

Велислав Минеков е роден на 27 март 1959 г. в София. Син е на известния скулптор Величко Минеков. Зет е на покойния кинорежисьор Рангел Вълчанов, съпругата му Ани Вълчанова завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов в класа на професор Николай Люцканов. 

Проф. Минеков завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ.

Негови творби са представени в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.
Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови