Кметът на селото със симпатичното мастило е незаконен

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2019 в 14:01 2552 1

С решение от днес Административният съд – Варна обяви за недействителен избора на Дамян Дамянов, кмет на с. Бозвелийско, община Провадия на първи тур, произведен на 27 октомври 2019 г.

Селото нашумя с огромния брой недействителни бюлетини, част от които бяха със симпатично мастило.

В мотивите си съдът сочи, че от събрание по делото доказателства са установени допуснати в хода на изборния процес съществени нарушения, довели до неправилно отразяване вота на избирателя по отношение на проведения избор за кмет на населено място.

В двете избирателни секции не са били спазени методическите указания на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс от секционните избирателни комисии в изборите за общински съветници и за кметове. СИК не са извършили необходимите проверки за наличието на син химикал в кабината за гласуване.

Заради това са допуснати нарушения, довели до неправилно отчетени от гласуването резултати от двете избирателни секции. Допуснатите нарушения са сериозни и биха довели до различен резултат.

Съдът намира и че от резултатите по допуснатите експертизи – техническа и химическа, се установява, че отразените гласове в двете СИК за кандидата Дамян Дамянов са 18, а отразените за кандидата Живко Панев гласове са 146. Отнесени към резултатите, отразени в протокола на ОИК, крайният изборен резултат за Дамян Дамянов би бил 241 бр. действителни гласа, а за жалбоподателя - Живко Панев – 321 гласа.

Дори и да не бъдат включени три бюлетини, щрихите върху които излизат извън квадратчето за кандидата Живко Панев, крайният изборен резултат за последния би бил 318 гласа. Съдът намира, че допуснатите съществени нарушения са довели до опорочаване волята на избирателите и до накърняване на законни права и интереси на жалбоподателя и че от събраните доказателства категорично установяват промени в изборния резултат, даващи преимущество на кандидата на Коалиция “БСП за България“, които се явяват предпоставка Панев да бъде обявен за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия.

Съдебният състав намира, че оспореното решение следва да бъде отменено. Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 7–дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1811

1

Toni2019

16.12 2019 в 15:52

незначителен пример за успокояване от тоталната подмяна на вота в която на първи тур имаше около 400 000 мъртви души
 
X

Парламентът на живо