Експертиза потвърди използването на симпатично мастило на изборите

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2019 в 11:48 4973 0

Експертизата, назначена по жалба на Живко Панев и направена от Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма към Научноизследователския институт по криминалистика - София, потвърди, че на местния вот в провадийското село Бозвелийско е използвано симпатично мастило

Резултатът е, че от общо 177 недействителни бюлетини със симпатично мастило са 163 бюлетини и те са в секция 18 - 76 броя, в секция 19 – 69, в две избирателни секции са доказани 18.

В анализа на недействителните бюлетини от произведения избор за кмет на кметство е налице „категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество“. 

В експертизата е посочено още, че „подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като „химикалки с изчезващо мастило“.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения 7-дневен срок.

В хода на процеса съдът назначи две съдебно-технически експертизи, както и химическа, с цел установяване дали е използвано невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско, област Варна. Според заключението на първата експертиза е вероятно натиска върху бюлетините да е от вид мастило с изчезващо действие. Поради липсата на категоричност за употреба на симпатично мастило върху недействителните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско при първата експертиза, съдът назначи следващите експертизи - химическа и техническа

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !