Кирил Петков в Румъния днес, подписва за ферибот на ГКПП Русе - Гюргево

OFFNews 29 април 2022 в 07:44 3555 2

Премиерът Кирил Петков е на еднодневно работно посещение в Букурещ, където ще се срещне с румънския си колега Николае Чука. 

Двамата ще разговарят на четири очи, а след това ще водят пленарно заседание на двете делегации. Очаква се към тях да се присъедини и европейският комисар по транспорта Адина Вълян.

Между двете страни ще бъде подписано споразумение за откриването на българо-румънска граница на ГКПП Русе - Гюргево - ферибот, съобщават Agerpress и БТА . Във фокуса на вниманието ще бъдат и други инфраструктурни и енергийни проекти от полза за сигурността в региона, включително в контекста на войната в Украйна.

„Още преди началото на конфликта с Кирил Петков разговаряхме за целогодишно използване на река Дунав за товарни превози“, коментира Николае Чука в навечерието на визитата на българския премиер в Букурещ. В началото на март румънският министър-председател очерта като приоритет и отварянето на газовия интерконектор между Гърция и България. В скорошно интервю за Digi24 Чука заяви, че това трябва да стане през юни.

В края на март, на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Югоизточна Европа, която се проведе в София, Кирил Петков и Николае Чука обсъдиха необходимостта от сътрудничество между двете държави, предвид последиците от конфликта. Преди да се срещнат в Букурещ днес, премиерите на съседните страни посетиха поотделно Украйна.

От началото на войната до 25 април тази година в Румъния са пристигнали 786 086 украински граждани. 4412 са поискали убежище. Сумата, която ще бъде необходима за покриване на разходите за настаняването им, е 208 млн. леи (около 42 млн. евро), показват първоначалните изчисления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

29.04 2022 в 08:55

Поредният новорегистриран путлеров копейкин трол. По-точно - поредна регистрация на някой от добре познатите трима, които пръскат расийски лъжи и пропаганда тук.

OFFNews - ако сте медия на място - спирайте на момента тези акаунти.