Quantcast

Кънев: Всички в парламента се страхуват от прокуратурата

ОFFNews Последна промяна на 24 ноември 2015 в 18:24 3729 7

Снимка БГНЕС

"Във всяка парламентарна група, включително и нашата, има хора, които или се страхуват, или са зависими от прокуратурата", заяви съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев на дискусия за съдебната реформа, която се проведе в Народното събрание.

"Страхът, че ако се захванеш с определена работа, прокурорите ще се захванат с теб, звучи твърде страшно. Ние не живеем в паралелна реалност, ние знаем, че нивата на корупция в съдебната система са пряко свързани с медийните владения в България. Тоест, ако не страхът, че по петите ти ще тръгне прокурор, идва страхът, че ще тръгнат по петите ти журналисти и репортери. Това е сериозна спирачка за хора, които са свикнали да развиват политическата си кариера по конформистка писта, а това са повечето хора по целия демократичен свят, не само в България, каза Кънев.

Той изтъкна това като мотив, че съдебната реформа не е тръгнала по " по-бързия и по-радикален път".

Кънев обясни, че именно заради страховете на депутатите няма как в момента да се направят по-радикални съдени промени, свързани с правомощията на прокуратурата и главния прокурор.

"В голяма степен българската прокуратура е заварената прокуратура от преди 1989 година", каза той.

Затова той е на мнение, че трудно между първо и второ четене трудно може да се приемат по-радикалните промени, като вариантът за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Вярвам обаче, че част от предложенията между първо и второ ще минат, като това за отмяна на тайното гласуване от ВСС и избора на парламентарната квота да става с гласовете на 2/3 от депутатите", каза по-късно той пред журналисти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2015 в 09:33

Мисля, че съдебната реформа ще дойде след дълговата спирала, за която говори Дянков. Дълговата спирала е гръцки сценарий, но без траншовете. Та в този смисъл "реформата" ще представлява тояги и камъни по нечии глави. Около парламента растат едни хубави, вековни дървета. По клоните им спокойно се побира една парламентарна група от малките. А по-големите, барабар с Министерския съвет ще трябва да ги водим до Борисовата градина.

24.11 2015 в 20:11

Ех Кънев от борец за Реформи стана обикновена кокошка. Тъжното е че всичките в парламента са същите. При теб сигурно са заплашили семейството, но кой знае все пак си в коалиция с дпс и герб едва ли са те накарали насила

24.11 2015 в 19:51

Много я боли герберастията от биволъ. Неслучайно аверчетата на големата мутра едно време биха биволите с чукове.

24.11 2015 в 19:08

Очевадно виждаме как през един сайт с има не чифтокопитно животно се леят ежедневно компромати с цел да се шантажира изпълнителната и законодателни власти. Демек опит за дестабилизация на държавата - диверсия - наказуемо деяние по НК със доста годинки затвор.

Видхем и как съда и прокуратурата може да фабрикува безсмислени обвинителни актове и при нужда може да осъди или оправдае даден човек - справка делото фарс срещу Цветанов.

Никаква съдебна рефома няма да стане без драстични кадрови мерки

24.11 2015 в 18:57

Правосъдието било за " всеки " и, като видиш учредителите и т.н.

24.11 2015 в 18:52

Ако товае форума на " Правосъдие за всички ", то основната им задача и цел, която са си поставили е да намалят мандата на Главният прокурор. А, иначе самото име е потресаващо, " Правосъдие за всички ", тоест всички на съд. Оргинално.

24.11 2015 в 18:39

Еми и Костов го беше страх, затова си назначи убиец, да му пази далаверите.

И тебе ще те дострашее, споко.