Какво казва Меркел на Борисов?

Премиерът подари на канцлера сребърна бъклица с розово масло за рождения ѝ ден

OFFNews 17 юли 2020 в 14:51 8443 3

Снимка БТА/AP

Какво казва Меркел на Борисов?

Въпроса си зададоха мнозина, заради добиваща популярност снимка от започналата днес среща на европейските лидери в Брюксел. На нея се вижда как германският канцлер Ангела Меркел сочи носа на премиера Бойко Борисов, който е подпрял лакътя ѝ.

Подпирането на лакти е станалият обичаен поздрав в условията на коронавирусна пандемия - вместо ръкостискане все повече политически лидери са снимани на официални срещи да се поздравяват така. Правят го, разбира се, не само те. Трансформацията на ръкостискането и прегръдките например в тениса е докосването на ракетите от известно разстояние през мрежата.

Жестът на Меркел едва ли има нещо общо с поздрава. По-скоро изразява друго. И двамата са с маски, но тя носи своята правилно, той - не. Правилно значи маската да покрива не само устата, а и носа - както многократно казват лекарите. Борисов обаче предпочита да диша свободно и носът му не е покрит. Вероятно това е причината Меркел да сочи натам с "указанието": "Сложете си маската правилно!".

Разбира се - с оглед на липсващо разяснение от двамата участници в случката - интерпретациите са напълно свободни. Ето някои от предположенията на потребители в Туитър:

- "Трябва да подадете оставка незабавно."

- "Прикрийте носа си!"

- Меркел: Подуши пръста ми.
  Борисов: Сложи го! Знаеш, че обичам миризмата на руски газ.

- "Няма значение какво е казала тя, той не говори никакви езици, само български…"

- "Искам си парите обратно!"

- "Трябва да платите 500 € за това, че не носите маската правилно."

- "Хей, Пинокио…"

Освен тази снимка има и друга - на подаряващия подарък Борисов на Меркел, която днес е рожденичка и навършва 66 г. Кадърът е от началото на заседанието на Европейския съвет, което е първата присъствена среща на европейските лидери от началото на коронавирусната пандемия. 

Българският министър-председател ѝ подарява сребърна бъклица с розово масло, по информация от правителствената пресслужба.

Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата социалистическа източна част. Тя е и първата жена на поста федерален канцлер. Избрана е на 21 ноември 2005 г. Многократно е оглавявала класацията за най-влиятелните жени на годината на списание "Форбс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

17.07 2020 в 16:43

Сещам се за виц от времето на учителя на Бочко - Тодор Живков.
Отишъл нашият в Индия на посещение при Индира Ганди и след среща като тази, показана по-горе, на сутринта се появил с червена бенка на челото. На въпроса защо, отговорил, че г-жа Ганди го е чукала с пръст по челото и му викала "Тук нема нищо!". Поогледал се нашият и нали е схватлив, като ученика си, наредил да го декорират с червена точка, като на околните.

ПП А това с розовото масло е върхът! С мускалчета е по автентично! Барба G.

10212

1

Човека

17.07 2020 в 16:05

Меркел: "Разбирам защо не можеш да си покриеш добре лицето. Носът ти е доста пораснал от последния път когато се видяхме"
Борисов: " Ох, аз пък мислех, че ще ми целуваш ръка"