Изгонените руски свещеници са извършвали действия, несъответстващи на статута им

OFFNews 22 септември 2023 в 12:56 2893 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

"Доклад на ДАНС показва, че предстоятелят на Руската църква и още двама служители на храма са извършвали действия, които не съответстват на статута им в България", заяви премиерът Николай Денков, цитиран от бТВ.

В четвъртък България изгони предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), секретаря протойерей Евгений и служител на храма.

Денков обясни, че се е запознал със съответния доклад, но няма пряко отношение към взетото решение те да бъдат експулсирани от страната.

Попитан дали това ще доведе до влошаване на отношенията между България и Русия, Денков заяви:

"Когато някой извършва неправомерни действия, които противоречат на българското законодателство, той трябва да бъде санкциониран. В случая става дума за санкция срещу законите на България".

Примерът не поиска да коментира думите на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, която заяви, че "по ниско от това дъно никой не е падал". Според руското външно министерство тези действия целят прекъсване на отношенията между Руската и Българската православни църкви и братските връзки между народите.

Денков отговори и на критиките на държавния глава Румен Радев, който атакува управляващите и в поздравленията си за Деня на независимостта.

"Напоследък президентът казва неща, които не са верни. Когато говори за изкривена история, много често неговите аргументи се базират на изкривената история, а не на истинската. Не виждам смисъл да коментирам повече. Нека по делата всеки да бъде съден", каза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

22.09 2023 в 15:12

Бре! Денкоглу се събуди. Както винаги със закъснение. Утре ще се извини на руските другари, че е изгонил техни добри и православни свещеници . Така както се извини на зърнената мафия, че ги нарекъл терористи и им хариза нашите пари.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки