Изборният кодекс влиза в зала утре. ГЕРБ няма да превръща машините в принтери

Йорданка Веселинова 23 ноември 2022 в 18:22 2169 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Десислава Атанасова

Изборният кодекс влиза в пленарна зала още утре, съобщи председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в НС.

Решението е взето на сутрешния председателски съвет, който се проточи и забави пленарното заседание - то стартира с 20-минутно закъснение.

Утре председателят на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС ще предложи включване на точката в дневния ред на НС, като се очаква предложението му да бъде прието, тъй като ГЕРБ, ДПС и БСП събират общо 128 гласа.

От ГЕРБ-СДС са направили още една крачка назад - флашките на машините остават, т.е. ще се пази информация от гласуването. В първоначалната идея на ГЕРБ не се предвиждаше да се пази информация от машините - това реално превръщаше машините в принтери. Протоколите за гласуване обаче ще се изготвят ръчно, като хартиените бюлетини и разписките от машините ще се броят заедно. При броенето ще има и видеозаснемане, а не само излъчване, каквото бе приетото предложение на ГЕРБ. 

Приета е и идеята на ДБ за създаване на звено към ЦИК за машинното гласуване. Очаква се обаче предложението за преброителни центрове на "Демократична България" отново да бъде отхвърлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови