Изборният кодекс няма да се отваря, поне засега

Йорданка Веселинова 09 ноември 2023 в 15:51 814 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Изборният кодекс няма да се отваря за промени - засега. Партиите в парламента дадоха заявка за провеждането на широка дискусия преди поредното прекрояване на изборните правила.

Днес Народното събрание отхвърли проектозакона за поправки в Изборния кодекс на "Възраждане". В текстовете имаше четири основни предложения - увеличаване на членовете в ЦИК от 15 на 25 души, квотно разпределение на членовете в съответствие с парламентарно представените партии и практическо отпадане на мандатността на органа. Освен това решенията на комисарите следва да се вземат с обикновено мнозинство, а не класифицирано, както е сега. Настоящата ЦИК бе избрана през пролетта на 2021 г., след парламентарните избори. В нея няма представители на "Продължаваме промяната" и "Възраждане". 

При последното преправяне на изборните правила през ноември 2022 г. депутатите на Костадин Костадинов внесоха сходно предложение. То бе отхвърлено с аргумента, че ЦИК е мандатен орган.

Друго предложение на "Възраждане" е видеонаблюдение да има не само при броенето и отчитането на резултатите, а през целия ден. Тук обаче има уловка - групата на Костадинов не иска да има излъчване на живо. Именно благодарение на излъчването на живо още в изборните нощи видими станаха поредица от нарушения.

Третото и последно предложение е идеята от един IP адрес да може да се подава само едно заявление за гласуване от чужбина. Адресът не може да е на територията на страната.

В хода на дебата Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), който преди една година като председател на правната комисия в НС успя за една нощ да прекрои ИК, призова този път да не се бърза, защото така щяла да се отвори кутията на Пандора.

В крайна сметка текстовете паднаха с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика