Ива Митева защити докторат в БАН с предложение 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно

OFFNews 01 юни 2021 в 23:39 8287 0

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Председателят на 45-ия парламент Ива Митева защити днес в Института за държавата и правото при БАН докторска дисертация на тема "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България".

В дисертацията си Митева предлага "функционално смесена изборна система с 80 народни представители, избрани по мажоритарен принцип в 80 едномандатни изборни района с абсолютно мнозинство на два тура, и 160 народни представители, избрани по пропорционален принцип с кандидатски листи в 8 регионални многомандатни изборни района с преференциално гласуване".

"Тази формула на смесване би отговорила на очакванията на българските граждани, изразени на проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г. за промяна в изборната система и силен личностен избор. Запазването на преференциалното гласуване в рамките на кандидатските листи (с една или повече преференции), намаляването на прага за спечелване на мандат в рамките на листата от 7 на 5 на сто (броят на гласовете, получени за кандидата от броя на гласовете за листата) и премахване защитата за водача на листата още повече ще засили мажоритарния елемент и ще привлече избирателите към избирателните урни" - аргументира се Митева.

Според нея "действащата пропорционална изборна система не е достатъчна, за да промени „унизително ниското равнище на одобрение“ към Народното събрание и продължава да отдалечава избирателя от предложените кандидати".

Предложената от "Има такъв народ" и избрана за председател на 45-ия парламент Ива Митева е била задочен докторант в Института за държавата и правото при БАН. От днес тя притежа образователната и научна степен "доктор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!