Ива Митева: Гласуване на кабинета на ИТН в парламента няма да има

Когато не искате да сте кандидат-премиер, никой не може да ви избере насила, обясни председателят на НС

OFFNews 10 август 2021 в 18:36 7113 0

Въобще няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" в пленарната зала утре, както бе по процедура, обяви председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева.

"Пламен Николов подаде заявление, че си оттегля съгласието да бъде издигнат за кандидат-премиер и да участва в процедурата по избора. Написал е такова заявление до мен като председател на парламента в 16.00 часа днес, включително и до президента, тъй като има указ. За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента", обясни тя.

Митева допълни, че оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер "отваря пътя" на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат.

"Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен. На практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме", коментира още тя.

"Когато вие не искате да сте кандидат-премиер, никой не може да ви избере насила", допълва Ива Митева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови