Искаме от Венецианската комисия становище за механизъм за разследване срещу главния прокурор

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2019 в 18:08 2797 0

Снимка пресцентър

Делегация от Европейската комисия за демокрация чрез право /Венeцианската комисия/ посети днес Народното събрание и се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Повод за работната среща бяха поисканите от българската страна в края на септември т.г. становище и препоръки във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Експертите от комисията изразиха удовлетворение, че в рамките на вчерашния и днешния ден са осъществили дискусии със заинтересованите страни по този толкова важен законопроект. В съобщението обаче не е посочено дали експертите са удовлетворили искането ни и какви са становището и препоръките им.

На днешната заключителна среща министър Кирилов благодари на експертите за вниманието и колегиалното отношение и ги увери в решимостта на българското правителство да се съобрази със съветите и насоките на Венецианската комисия по темата, уточняват от пресцентъра.

Министърът на правосъдието е получил покана за участие в следващото заседание на Венецианската комисия, което още се състои на 7 и 8 декември 2019 г., за да защити законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови