Инспекторатът към ВСС проверява 10 съдии и прокурори заради скандала с Нотариуса

OFFNews 09 април 2024 в 15:32 1143 0

Теодора Точкова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Теодора Точкова

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) се е самосезирал за извършване на проверки за почтеност, за оказване на влияние и за накърняване престижа на съдебната власт на десет съдии и прокурори, за които "в медийни публикации в последно време се говори за неприемливо поведение".

Това съобщи главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова по време на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов, по-известен като Нотариуса.

Инспекторатът към ВСС се е самосезирал на 8 март, стана ясно от изслушването. При анализ на информацията в имуществените декларации в периода 2016–2022 г. не е била установена разлика между доходите и разходите на проверяваните магистрати, уточни Точкова.

От Инспектората са изпратили сигнал до НАП и Антикорупционната комисия по повод несъответствие между имуществено състояние и подадената от конкретен магистрат декларация, която надвишава 10 000 лева. Въпросният човек е бил близък до Нотариуса - двама делили един офис.

Прокуратурата е допуснала инспектори да се запознаят с материалите по досъдебното производство срещу Нотариуса във връзка с извършваните от тях проверки, каза Теодора Точкова.

Днешното заседание на временната комисия за пореден път започна с провал на кворума от страна на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". Въпреки че присъстват само шестима от членовете на комисията, председателят Никола Минчев откри заседанието, тъй като гостите са се отзовали - единствено Боян Магдалинчев, който трябваше да представлява ВСС, изпрати "извинителна бележка", че ще отсъства.

Атанас Зафиров от БСП коменитра, че упорито се повтаря един и същи сценарий с всяко заседание, което е обидно за Народното събрание. На въпрос от ПП-ДБ Точкова отговори, че никога не е посещавала "SS" клуба, че не познава Нотариуса, нито Пепи Еврото:

"Не ходя на ресторанти и интересни дестинации в чужбина. Приятелския ми кръг е силно ограничен. Като инспектор имам съзнанието на магистрат и цялото ми поведение е подчинено на това да пазя престижа на съдебната власт. (...) Има проблем в поведението на тези, посещавали "SS" клуба."

Освен Точкова депутатите изслушват прокурор Константин Сулев и съдия Георги Ушев. Сулев също бе категоричен, че никога не е посещавал "SS" клуба на убития Божанов.

"Не знам за кръгове за влияние. Никога не съм влизал в клубове със специален достъп. Не съм посещавал "SS клуб". Не познавам Мартин Божанов-Нотариуса", заяви пред депутатите съдия Георги Ушев от Софийски апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки