Имената на Петър Манджуков и жена му изплуваха в "Досиетата от Панама"

ОFFNews 06 април 2016 в 20:40 26435 15

Снимка "24 часа".

Иванета и Петър Манджукови.

Петър Манджуков и съпругата му Иванета са още едни от българските бизнесмени с офшорни фирми, чиито имена се появиха в скандалните "Документи от Панама", предаде в. "24 часа", чийто журналист Алексения Димитрова е единственият български представител с достъп до досиетата, която вчера разкри информация от "Панама", че Евгения и Николай Баневи притежават 10 офшорки.

Оттам става ясно, че Петър Манджуков отстъпва на жена си своя офшорна фирма през 2012 г. Фирмата "Kegel Asset Management" е регистрирана на Британските Вирджински острови на 15 март 2001 г.

“А, “Keгел” ли? Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея”, коментира пред "24 часа" бизнесменът.

"Kegel Asset Management" е регистрирана чрез компания посредник в Женева за 600 долара. Той е директор до 2004 г., след което е сменен от други трима души, но от 2006 г. до 2012, когато дава фирмата на жена си, отново е директор.

Първият акционер на компанията не е фигурира с име и адрес, а само с названието “приносител”.

През 2007 г. обаче Комисията по финансови услуги на Британските Вирджински острови разпорежда, че анонимните приносители на акции трябва да плащат по-високи такси. Това принуждава много приносители да излязат на светло.

Не е ясно дали точно такъв е случаят с "Kegel Asset Management", но през 2009 г. Манджуков получава 4 сертификата за по 12 500 акции всеки, пише "24 часа".

Когато Иванета Манджукова поема компанията през 2012 г. заявява, че се занимава с инвестиционни услуги, но предната година не е работила. След което през 2013 г. тя използва личната си асистентка, за да поиска закриване на фирмата.

През юни същата година обаче се отказва от идеята. През юли 2014 г. Петър Манджуков съобщава решението си да направи съпругата си собственик и директор на компанията, макар че фирмата не развива дейност.

През май 2015 г. Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции. В данните няма повече подробности, свързани с фирмата.

Петър Манджуков е бизнесмен, занимаващ се с медии и търговия на оръжие, като е издавал вестник "Дума" и е притежавал телевизия Би Би Ти, пише "24 часа".

Работата му с оръжия стартира от Сопот, като дълги години работи в оръжейното дружество “Кинтекс”, изнасяло продукция за над 1 млрд. долара годишно.

“Да търгува човек с оръжие, е изключително голяма отговорност. Не съм съгласен, че оръжейните търговци са мафия. Ние работим за доставки на военно имущество за определени армии, а това е високопрофесионална, високоотговорна дейност. Тази дейност е изградена от правила и рестрикции, защото търговията с военно имущество и военна техника трябва да бъде наблюдавана”, смята той.

Преди време Манджуков разказа, че направил първия си милион през 1991 г. Тогава – вече като частно лице, подписал договор с Министерството на отбраната на Алжир, която била една от многото страни, с които “Кинтекс” работел преди 1989 г., но една от малкото, които останали партньори и след падането на желязната завеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!