Евгения и Николай Баневи с 10 офшорки в „Досиетата от Панама“

OFFNews 05 април 2016 в 21:34 17773 23

Евгения и Николай Баневи са първите българи, чиито имена изскочиха от „Досиетата от Панама“.

Двамата са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., съобщи „24 часа“,чийто бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата.

Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. 

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник - 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. обаче има промяна в закона и се появява изискването всички акции на приносител да станат поименни. Така през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

Подобна е историята и с друга компания - Buzzard Holdings.

Тя е регистрирана отново на Сейшелите, само няколко месеца след И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld Incorporated – през февруари 2008 г.

За пълномощник е назначена жена от столичния квартал “Дружба”, но подобно на други случаи вписаният адрес е непълен.

В началото на декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – мъжът, който за кратко става пълномощник и в Uniword. Той е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка.

През следващата година обаче, както и в случая с Uniworld Incorporated, акциите са издадени на името на Евгения Банева и на руска гражданка, живееща в Лион, заради промяната в закона. 

Името на Евгения Банева се появява и във връзка с друга компания - Triffyn Development. Тя е регистрирана през 2007 г. в Панама. С решения от февруари 2007 г. и от април 2008 г. пълномощник става жена от Варна, която по-късно става пълномощник и на още няколко фирми, регистрирани на Сейшелите – Juriskando, Huntley и Drun.

През 2010 г. пълномощник на фирмата става мъж, който в края на август 2012 г. е заменен от Евгения Банева.

На 15 юли 2013 г. пълномощник на Triffyn Development става жена от София. На 7 ноември 2013 г. тя изпраща 2 писма в Панама, с които обявява, че иска да се откаже от това и от други пълномощия в няколко офшорки - Huntley, Jursikando и Drun "заради пречка в нашите местни закони".

Жената се оказва обаче в сложна бюрократична въртележка, защото няма споразумение за това кой ще плати таксата за отменяне на пълномощно - по 30 долара за всяко.

Така близо 6 месеца по-късно - на 1 май 2014 г., от офиса на “Мосак Фонсека” в Панама отговарят на жената, че не могат да удовлетворят молбата ѝ, защото според регистрите на фирмата тя не е техен клиент, а не могат да разкрият името на истинския клиент. 

Семейство Баневи се появява и в данните за друга фирма - Juriskando Consultants. Тя е регистрирана през април 2005 г., според част от документите - на Британските Вирджински острови, според други – на Бахамите.

Дни след вписването Николай Банев получава генерално пълномощно.

На 8 декември 2010 г., както и в други два от случаите, пълномощията са прехвърлени на мъжа от малкия южен град. На 15 декември 2011 г. пълномощията са поети от Евгения Банева, а 2 г. по-късно - от украински гражданин, току-що навършил 21 г.

На 6 януари 2009 г. в Панама е регистрирана фирма Sikain Trading. Акциите отново са безименни, но като пълномощници са вписани Николай Банев и беларуски гражданин.

Седмата фирма, свързана със семейство Баневи е Huntley Overseas Trading, регистрирана в Панама през 2006 г. До 2013 г. фирмата сменя няколко пълномощници, сред които Евгения Банева.

Ситуацията с фирмата Drun Asset Management е подобна. В нея имената на Баневи не се появяват, но са използвани същите пълномощници от останалите 7 фирми.

Друга такава фирма - Lafont Consultants, е регистрирана на 20 май 2009 г.

Пълномощник на фирмата в рамките на около година и половина е зъболекар, омъжен за първородната дъщеря на Николай Банев Мария.

Според изнесените данни в Баневи е свързана и още една фирма - Jax Overseas Invetment. Тя е регистрирана в Панама на 9 октомври 2007 г. Като пълномощник на фирмата е записана Евгения Банева, но няма данни да затова как се е развила компанията след регистрирането си. 

Не познавам бизнесмен, който да няма 10-15 офшорки. Не се смущавам от проверка на НАП, коментира пред "24 часа" Евгения Банева. 

Ние имаме и офшорни фирми, имаме и фирми, регистрирани в Русия, в Швейцария, в Македония. Кое е по-различното? За политиците наистина е различно. Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем. Защото те нямат доходи от бизнес. Но всички останали, които не са в политиката, които не са на държавна служба, не са държавни чиновници, това са нормални търговски практики, допълва тя. 

Естествено, за държавния чиновник и за политиците регистрацията на офшорна фирма е проблем, защото там доходите са с недоказан произход. Според мен проблемът не е дали има бизнесмени, а дали има държавни чиновници на високо или по-ниско ниво, или политици в тези списъци - хора, в които е съсредоточена някаква власт, която те евентуално биха могли да използват срещу пари за добри услуги, казва Банева.

По повод изнесените данни от "Досиетата от Панама" Евгения Банева подчертава: "Според мен това е някаква поредна международна конспирация, която пак има за цел лично за мен отклонение от важните проблеми на човечеството. Ако там наистина има някаква важна информация, свързана с политици, с наркотрафиканти и т.н., това действително се отнася до целия свят. Досега обаче не виждам информация, която да изглежда като: "Уау, тук наистина са открили нещо".

„Ако карате по азбучен ред, на първо място трябва да бъдат А - Арабаджиеви, защото ние сме им съдействали да си открият офшорни фирми”, категорична е Банева. 

На въпрос за честата смяна на пълномощници пък Банева обяснява: "Различни пълномощници е имало през годините. Фирмите си сменят персонала, нормално е. Какви имена, между другото, са излезли в този списък за България? Аз лично не познавам бизнесмен, който да няма поне 10-15 офшорки".

"Ние имаме към 120 регистрирани фирми в България. Мога ли да знам всяка фирма с какво се занимава", казва още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!