Илияна Йотова: Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка върху тях. Радев няма да го допусне

Според вицепрезидента се правят опити държавата да ерозирана

OFFNews 22 септември 2023 в 11:33 1471 2

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Снимка БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да има политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Сигурна съм, че президентът Радев няма да допусне това.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново, където присъства за издигане на националното знаме на крепостта "Царевец". Йотова се включи в празничното шествие до паметника „Майка България“.

В сряда лидерът на ДСБ и депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов подаде оставка като председател на комисията за контрол над службите, а неговото място пое Бойко Рашков.

Йотова коментира и приетия на второ четене законопроект за противодействие на корупцията, като обясни, че трябва да се види как  кореспондира с останалото законодателство.

С него КПКОНПИ се разделя на две - Комисия за противодействие на корупцията (КПК), която ще поеме случаите на корупция и конфликт на интереси, и втора комисия, която ще се занимава с проверките за незаконно имущество и конфискацията му.

"Слушах много експерти, има различни мнения, много от тях се тревожат от факта, че се създава още един разследващ орган, доколко и как той ще си кореспондира с другите в страната, каква част ще намери този закон в общата съдебна реформа, която е претенция и за съставянето на днешното правителство, това предстои да видим през следващите месеци", заяви Йотова. 

Вицепрезидентът не пропусна и експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България, като посочи, че службите са в правото си да свършат това, ако имат достатъчно доказателства и сигнали.

"Преди 115 години строителите на съвременна България ни дадоха един чудесен пример за единство, за това какво означава национална кауза и как я постигаш. Това е пример и модел, който не увяхва с времето и не остарява, той трябва да е пример и модел и за всички нас, които имаме претенциите да строим днешна България", отбеляза тя по повод Деня на Независимостта.

Според нея празникът означа укрепване и развитие на българската държава, "в която, за съжаление, се правят опити да тя бъде ерозирана. Йотова смята, че е нужно уважение и респект към основния закон на страната – Конституцията.

"Казвам го неслучайно тук във Велико Търново – градът, в който беше одобрена и гласувана новата демократична българска Конституция. Означава да имаш добре осъзнати и формулирани национални интереси и да ги защитаваш като позиции и на национално, и на европейско и на международно ниво. Всичко това са измеренията на днешния празник -през 2023 година", отбеляза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

22.09 2023 в 14:16

Че откакто управлявахте чрез служебните си кабинети, точно вие двамцата сложихте ръка върху всички възможни служби, агенции, министерства и т.н. - почти 200 шефове ваши хора!

И ревете сега!

А националният интерес на България НЕ е националния интерес на русия.

318

1

Valioka

22.09 2023 в 11:57

Само две думи - рашистки подлоги...
 
X

Да помогнем на украинските деца!