Бламиран от Борисов, Атанасов хвърли оставка като шеф на комисията за контрол над службите

Кристина Минчева 20 септември 2023 в 13:50 6119 2

Атанас Атанасов

Снимка комисията за контрол над службите

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" е подал заявление, че се оттегля като председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, съобщи  пресцентърът на Народното събрание.

Съгласно парламентарния правилник, ген. Атанасов пое председателството на комисията в началото на новата пленарна сесия.

Оставката става факт след отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи предложената от Атанасов реформа в сектора. Тя предвижда сливане на военното и цивилното разузнаване и отнемане на правомощията на президента по назначаването на шефовете на службите.

Вчера Борисов заяви, че е против сливането. "Не може така да ми бламира реформата", реагира Атанасов.

Йордан Иванов от ПП-ДБ потвърди, че оставката на генерал Атанасов е свързана с думите на Бойко Борисов.

„От ГЕРБ и Бойко Борисов беше приет ангажимент за тяхната реформа, който бе оттеглен. Чрез тези си действия ГЕРБ оставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев“, коментира Иванов, като съобщи още, че председателството на тази комисия ще поеме Бойко Рашков.

Делян Пеевски (ДПС) коментира, че оставката на Атанас Атанасов като председател на Комисията за контрол над службите не е обсъждана с тях и е лично решение на ген. Атанасов.

„Лично право е на господин Атанасов, щом е преценил, питайте го него. Смятам, че това няма да повлияе на нищо, но това е лично решение, това е нещо, което не е дискутирано с нас“, каза Пеевски и допълни, че ДПС няма да подкрепи сливането на Военното разузнаване с Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

„Вече се разбра и от ГЕРБ, че няма да има подкрепа. При положение, че няма да има мнозинство и ние няма да подкрепим предложението. Смятам, че това няма да разклати управлението“, каза още Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

2

Муню

20.09 2023 в 15:36

Браво на Атанасов. Суспендираха го , както суспендираха Иванов преди няколко години.
Борисв може и да е прав, че нищо няма да се промени от оставката, това си е жълт картон.
Не се знае колко време ще ги траят с тъпотиите им.
Както напуснаха Реформаторския блок, така и сега могат да напуснат сглобката!!!

723

1

user4eto

20.09 2023 в 14:17

Бойко не пуска руският шнур, оказа се прекалено вкусен.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки