Яне похвали Борисов: Той е най-консенсусният коалиционен модератор

OFFNews 04 септември 2015 в 09:40 3569 6

Яне похвали Борисов: Той е най-консенсусния коалиционен модератор

Бойко Борисов сега е станал най-консенсусният коалиционен модератор и аз не мога да разбера от какво пищят реформаторите.

Това коментира пред Нова телевизия съветникът на премиера по корупционните въпроси и лидер на РЗС Яне Янев. Той коментира провала на антикорупционния закон, което постави под съмнение бъдещето на управляващата коалиция. Янев отказа да коментира дали съзира „наместване“ на ДПС в управленската формула. Само каза, че местните избори ще определят „една трайна политическа тенденция до президентските избори“.

Въпреки че анонсира, че участва в предаването в качеството си на лидер на РЗС, а не като съветник на премиера, Янев каза, че двамата са коментирали Делян Пеевски без да даде повече подробности. Янев припомни, че като председател на антикорупционната комисия не е позволил Делян Пеевски да стане неин член.

Той разкритикува законопроекта за борба с корупцията, изготвен от Меглена Кунева и приет от Министерски съвет. По думите му се правят "едни български новости, които няма как да проработят". Като пример посочи събирането на структури като БОРКОР, които с времето са доказали, че не работят. "С промяна на закона те няма как да станат по-ефективни. Има практики, които са в противоречие със световната практика", обясни Янев.

По думите му реформаторите са направили такива реформи, "че станаха символ на бламирани реформи". "Вие да помните през последната една година да са казали нещо и то да се е случило? Има безмислени витиевати текстове, които няма да доведат до борба с корупцията. В България има пролбеми в контрабандата, в енергийната мафия. В този закон няма текстове, с които държавата да се справи с енергийната мафия, която в последните години е генерирала милиарди. Няма и текстове, които да дават възможност да се търси отговорност на кметовете феодали", каза Янев.

Той заяви, че ако Кунева го покани, би ѝ разяснил "доста неща". Той смята, че част от текстовете в антикорупционния закон отварят вратички на "определени групировки" свързани с възобновяемите енергийни източници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови