Кунева: Не аз, българският парламент се унизи. Аз съм на страната на добрите (видео)

OFFNews 04 септември 2015 в 08:58 10381 10

Меглена Кунева

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Меглена Кунева

Не аз, унизи се българският парламент. Той каза "Това не ни интересува". Аз съм на страната на добрите.

Така лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева коментира решението на мнозинството депутати да отхвърлят законопроекта й за борба с корупцията по високите етажи на властта още на първо четене. Решението бе взето вчера. 101 гласуваха "за", 38 - "против", 72-ма се въздържаха.

"За" бяха всички гласували депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, съответно 78 и 22.

"Против" бяха 35 депутати от БСП, един независим, двама от БДЦ.

"Въздържал се" гласуваха един депутат от БСП, 11 от Патриотичния фронт, 5 от БДЦ, 10 от Атака, 10 от АБВ и 33 от ДПС.

Благодаря на всички, които го подкрепиха, за куража - явно не е лесно да се подкрепи такъв закон, каза Кунева и коментира, че е безпрецедентно, че още на първо четене толкова важен закон не получава обещаната подкрепа. Тя бе категорична, че е имала разговори с всяка парламентарна група и че не е имало никакви индикации, че Патриотичният фронт няма да го подкрепи.

"АБВ бяха по-резервирани. Нека обществото ги пита защо, нека те отговарят... Смятам, че това, което направихме с този закон, показа кой има воля да се бори... Ако видите, че синът, хайде да кажем дъщерята, на един политик е с хотел за милиони, не искате ли да знаете какво се случва? А този закон позволява и децата им, над 18 г., да бъдат проверявани... Ако това е игра на мускули и целта е да се покаже, че Реформаторският блок трябва да дава някакви концесии на АБВ, а в АБВ има политици, към които има подозрения, това е грешна политика", заяви лидерът на ДБГ и нарече гласуването им манифестация на страха.

По повод обещанието на премиера Борисов, че след три месеца отново ще бъде внесен антикорупционния закон, Кунева гарантира, че той ще бъде още по-силен от сегашния проект.

"Щом аз се занимавам с това, той няма да бъде по-слаб. Гарантирам ви, че ДБГ, а и целият РБ няма да го подкрепят, ако той е по-слаб."

Имам сериозни планове да има настъпление по всички флангове, включително и с помощта на Европа, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!