И според Юлий Павлов Мая Манолова влиза в парламента, БСП остава зад Продължаваме промяната

Преднината на президента Румен Радев е почти двойно по-голяма от тази за проф. Анастас Герджиков

OFFNews 11 ноември 2021 в 15:11 8756 0

Шест или седем формации имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, сочи национално представително изследване за електоралните нагласи за парламентарните и президентските избори на 14 ноември, възложено и финансирано от "Център за анализи и маркетинг". Данните от проучването бяха представени в националния пресклуб на БТА от директора на центъра Юлий Павлов.

Според изследването коалицията ГЕРБ-СДС се очаква да има 23,5 процента. "Продължаваме промяната" са втори с 16,2 на сто, а "БСП за България" - 14,6 процента. Четвърта политическа сила в следващия парламент би била "Има такъв народ" с 12,2 процента подкрепа. Коалиция "Демократична България - Обединение" и ДПС са на пето и шесто място, съответно с 11 процента и 10,3 процента. С 4,2 процента коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) има шанс за седмото място. Под чертата остават "Възраждане" и ВМРО.

Проучването отчита също, че 53,4 на сто от анкетираните ще гласуват на парламентарните избори с предварителна нагласа за кого. 13,5 процента ще гласуват, но се колебаят коя формация да подкрепят. 13,7 на сто не са решили дали ще гласуват, а други 13,9 на сто са отговорили, че няма да гласуват.

Според Юлий Павлов около 3,1 милиона души се очаква да гласуват на предстоящия вот.

62,3 процента от участниците в проучването смятат, че бъдещият парламент трябва да излъчи редовно правителство, но с цената на големи компромиси. 25,1 на сто са на мнение, че редовен кабинет трябва да има на всяка цена. 49,3 процента допускат, че редовно правителство по-скоро ще има, а 32 процента са по-скоро скептични.

Относно президентските избори - 52,3 на сто от анкетираните заявяват, че ще гласуват и са решили за кого. 14,6 процента ще гласуват, но не са решили за кого. Други 10,8 процента все още се колебаят, а 19,1 процента няма да гласуват.

С най-голям шанс за победа на президентските избори е Румен Радев - 48,2 на сто от запитаните посочват, че ще гласуват за него. За проф. Анастас Герджиков ще гласуват 22,8 на сто, за Мустафа Карадайъ - 9,1 на сто, за Лозан Панов - 7,3 на сто, за Костадин Костадинов - 2 процента, за Луна Йорданова - 1,1 процент.

Визитка на изследването:

Проучването е възложено и финансирано от "Център за анализи и маркетинг" и е проведено в период 4 - 8 ноември 2021 г. Участие в него са взели 1016 пълнолетни граждани от страната чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице". 1% от всички анкетирани съответства на 58 000 души. Методът е чрез двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови