Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И Андрей Райчев коментира изтребителите: Изборът нe е между Ф-16 и "Грипен", а между старо и ново

OFFNews 03 юли 2017 в 09:41 10725 3

Изборът е между стари Ф-16 и нови „Грипен”. Изборът не е между американско и шведско, а между старо и ново. Това подчерта социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на бТВ.

Според него България трябвало да избере модерните западноевропейски самолети, а атаките срещу подкрепения от президента Румен Радев експертен анализ в полза на „Грипен” били „от криворазбрана лоялност към САЩ". 

„Няма голяма сделка, за която да няма лобисти. България отдавна не е харчила такива пари. Президентът е прав, трябва да се купят шведски самолети”, подчерта Райчев.

Според него противниците на държавния глава искали "да го опитомят” и да му покажат, че трябва да се съобразява с тях.

"Много се надявам да не се отиде към война на институциите. Това ще е най-голямата глупост, особено в навечерието на европредседателството”, коментира социологът.

През последните дни темата за покупката на изтребители за българските ВВС отново предизвика разгорещени дебати, които излязоха от чисто експертните становища. ГЕРБ поиска парламентарна комисия да разследва класирането на офертите от комисията, която посочи като най-добър вариант "Грипен" и класира на второ "Юрофайтър", а португалско-американската оферта за Ф-16 втора ръка бе дисквалифицирана. 

Бившият държавен глава Росен Плевнелиев активно лобира за Ф-16 при последните си медийни активности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

2

stoyiv

04.07 2017 в 14:24

По принцип и моето мнение е, че е по-добре нов самолет. Бих го променил, ако ни предлагаха Ф-16 от последните модификации и произведен преди десетина години, а не преди повече от 30. Защото Ф-16 от последните модификации определено е с повече възможности от "Грипен". И би имал достатъчно дълъг "живот", т.е. часове на полет.
Със сигурност разбирам от бойни самолети повече от Райчев - поради ред биографични причини, но не разбирам чак толкова много, че да съм така категоричен като него.
Андрей Райчев като какъв се изказва? Каква му е квалификацията, образованието, военната подготовка?
 
X

Да помогнем на украинските деца!