Христо Иванов: Само с бърза оставка ще има рестарт

OFFNews Последна промяна на 14 август 2020 в 13:17 6340 4

Премиерът Бойко Борисов се опитва да спечели време, отлагайки оставката си и предлагайки конституционни промени. Само с бързата му оставка ще има рестарт. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в коментар по повод днешното изявление на министър-председателят, който инициира промени в основния закон.

Според Иванов действията на Борисов са заради искането му той да организира следващите парламентарни избори, сменяйки в последния момент правилата, по които те ще се случат.

"Това е изключително опасно. Хората настояват за поемане на ясна политическа отговорност. Те настояват за две ясни оставки - на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Според него Борисов в момента се опитва да печели време и за преминаване във вариант "Деница Сачева" - отпуска на премиера и довършване на мандата от нея или някой друг като и. д. министър-председател.

"Нито една от анонсираните промени в конституцията не изисква свикване на Велико народно събрание. Обикновен парламент може да направи тези и по-смели промени, които не бяха анонсирани от Борисов. Вариантът с ВНР означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес, излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години", категоричен е Иванов.

Според него всичките предложения на Борисов днес са били изготвени от екипа на Христо Иванов когато той бе министър на правосъдието през 2015 г.

"Той ги отхвърли тогава. Аз се радвам, че се стига до разбирането, че тези реформи са неизбежни, само че каква е отговорността за това загубено време", попита Иванов.

Според него анонсът на Борисов не е нова Конституция, а само ревизия на глава съдебна власт и намаляване на броя на депутатите.

Иванов се обяви против намаляване на броя на депутатите, защото така ще се ограничи представителността на Народното събрание. "Ние сме против идеята за намаляване на депутатите, защото тя на практика означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента. Да, това ще спести някакви бюджетни средства, но всъщност ще обедни българската демокрация."

Това не е начин за рестартиране на демокрацията, а популистки тези и тупкане на топката. Начинът да рестартиране на демокрацията изисква бърза оставка, каза още Иванов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

nrb

14.08 2020 в 16:21

Въй колко е отчаяно детето, че ще му вземат играчката.

8622

3

TOR

14.08 2020 в 13:54

Ице. прецакани сте. А още по обидно е, че сте прецакани от човек , когото не увжавате. Че ще измете парамента о нинчета , маички и дървени човечета. Трудно е да се направи импас на поп, а за тоен импас не бях чувал. Или Винету е учебник по статегия, или ...

2006

2

Kongoto

14.08 2020 в 13:52

Ицката се гласи за рестарт като си мисли, че той ще е в него, ама нещо жестоко се самозалъгва хаха

8422

1

biol

14.08 2020 в 13:41

Христо, внимавай какво си пожелаваш.
Първо питай шефа ти какво иска-
Нали си даваш сметка че с велико народно събрание, слага край на ерата на прокопи в съдебната власт