Христо Гаджев: България е един от основните доставчици на оръжие за Киев

Подкрепяме Украйна, но се правим на ударени, за да не се дразни г-жа Митрофанова, категоричен е депутатът от ГЕРБ

OFFNews 26 юни 2022 в 20:17 2857 0

Гаджев

Снимка БГНЕС

Христо Гаджев от ГЕРБ.

България е един от основните доставчици на оръжия за Украйна. Това заяви в студиото на "Говори сега" по БНТ депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев на въпрос има ли пренасочване на доставки на български оръжия от Афганистан за Украйна.

Разрешенията за износ на оръжия се получават само с подпис на министъра на икономиката, каза Гаджев. Той обясни, че България не изнася за държавите и за правителствата, а за частни фирми.

Законът е императивен - трябва да е ясен крайният потребител, не търговецът или кой ще го получи. Ами ако оръжието попадне в ръцете на терористи - нас не ни интересува ли, попита Гаджев. Държавата много добре знае, че всичкото това оръжие отива в Украйна, категоричен е той.

Защо се стига до този партизански модел - за да не се дразни г-жа Митрофанова и всичко да става под масата, а когато това става под масата, вървят и комисиони, допълни още депутатът.

Ние подкрепяме Украйна, но защо се правим на ударени, това е огромният въпрос, допълни Гаджев.

КЗК излезе с не едно и две становища след нашите сигнали за завишените цени на петрола и на дизела и каза, че не проверява цените. Проверява дали има картел, дали има договорка, коментира Гаджев по въпроса за увеличението в цените на горивата.

Защо самото правителство и ПП вече един месец крият какво се случва с цените на горивата. Има си инструменти на държавата, които проверяват има ли спекула или не. Един лев е завишена цената на горивото спрямо това, което трябва да бъде, къде отива този един лев, попита депутатът.

По темата за преговори за съставяне на ново правителство, той заяви:

Кой иска да се коалира с ПП - единствено БСП и ДБ, нито една от другите парламентарно представени, нито другите политически сили извън парламента искат.

Относно изказванията от управляващите, че биха разговаряли с ГЕРБ ако са без Бойко Борисов, Гаджев заяви:

Борисов си е председател на ГЕРБ, продължава да си води партията.

Отговорно е всички парламентарни групи да си говорят, но ние нямаме какво да говорим с ПП, които показаха, че са неадекватни, допълни депутатът от опозицията.

Според Гаджев, този бюджет е направен на принципа "ден да мине, друг да дойде".

Ние ще го подкрепим, но сме внесли нашите предложения за промени, допълни Гаджев.

Относно президента Румен Радев, той коментира:

Отношението ни към него сме го изказвали многократно. Това, че тези, които го подкрепяха и агитираха за него по време на кампанията, вече не му симпатизират, си е техен проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови