Хамид Хамид: 'Има такъв народ' са представители на политическо шоу

OFFNews Последна промяна на 25 април 2021 в 19:03 5823 0

Снимка Кадър: bTV

"Има такъв народ" са представители на едно политическо шоу, как да не кажа, че са комедианти, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид пред бТВ. 

Той добави, че ДПС ще подкрепи кабинет на новите партии, защото "така е казал избирателят". Според него ролята на Движението за права и свободи в 45-ото Народно събрание е да защитава правата и свободите на всички български граждани. 

"ДПС подхожда отговорно и не дава своята подкрепа срещу празни обещания, а срещу конкретни идеи, програма и приоритети", каза още зам.-председателя на парламентарната група. 

"Ако някой предложи съставяне на правителство и потърси подкрепа, ясно да ни каже: "Искаме вашата подкрепа срещу това, това и това", и ако ДПС прецени, че тези приоритети са важни за страната, ние ще ги подкрепим", подчерта той. 

Относно подкрепата на ДПС за председателите на правната и бюджетната комисии, Хамид обясни, че това е подкрепа за съответните хора, а не за партии: "Не е имало разговори преди това. Преценихме, че правната комисия не може да остане без председател, че Комисията по бюджет и финанси не може да остане без председател". 

Според него ГЕРБ винаги са били "токсична партия" и това вижда от резултатите на всички партии, които са им били коалиционни партньори. 

За осигурявания кворум в пленарната зала по време на протестите Хамид Хамид каза, че депутатите от ДПС са присъствали, когато се гласуват законопроекти от програмата на ДПС или "нещо важно за страната, когато се гласуват мерките срещу COVID кризата. ГЕРБ може да си осигури кворум и по друг начин, видяхме как - когато отказахме да се регистрираме, ГЕРБ си намериха патерици".

Зам.-председателят на ДПС заяви и че, приоритетът на "Демократична България" да смени главния прокурор Иван Гешев, не  може да е приоритет: "Това е една фиксация на един определен политик върху определена персона, това не може да е приоритет на страната, това не е сериозно. Ние искаме да говорим за програма, за приоритети, а не за това кого харесва г-н Христо Иванов", допълни той.

По думите му не е реформа, ако едно лице се смени с друго. "Не бих казал, че главният прокурор има каквото и да било влияние, той има административни функции", обясни още той.  

Хамид Хамид заяви и, че ДПС остро е осъдила факта, че "ГЕРБ, правителството, абдикира от ангажимента си да организира честни и свободни избори, и прехвърли абсолютно всичко, включително методически-техническите дейности на ЦИК, която няма администрация. Съвсем удобно правителството на г-н Борисов се измъкна от отговорност". 

За машинното гласуване депутатът от ДПС обясни, че ако се проведе 100% машинен вот на следващите избори със сегашните машини, ще има сериозни технически проблеми, тъй като машините не са собственост на страна, а софтуерът е написан от фирма, която "се проваля за втори път". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови