Quantcast

Хакерската атака срещу НАП има за цел да клати правителството, обяви Томислав Дончев

Данни на Дончев също изтекли при кибератаката

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2019 в 10:45 3957 10

Снимка Архив

Ако хакерската атака срещу НАП е организирана в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирана отвън - да се дестабилизира държавата.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV кибератаката срещу приходната агенция, при която изтекоха лични данни на 5 млн. души.

Дончев подчерта, че кибератаката е много тежък инцидент и единственото по-лошо би било, ако някой бе заличил или променил данните. 

По думите му това не е била единствената хакерска атака през миналата седмица - 4-5 институции били обект на атака, като честотата на опитите за хакване на сайтове на държавни институции са се увеличили значително. 

Според Дончев решаването на проблема на хакерските атаки е в инвестирането на повече пари в киберсигурността. Разходите за сигурност на дигиталните системи на правителството е 5 милиона на година, а ако искаме да се по-сигурни, трябва да харчим повече, категоричен е Дончев.

Той отбеляза, че са правени одити на всички критични системи, но всяка система на НАП предлага електронните услуги на гражданите и те са уязвими.

Киберсигурността е едно състезание между тези, които се опитват да направят пробив, и тези, които се опитват да ги защитят, коментира вицепремиерът. 

Дончев обясни, че негови данни също са изтекли при хакерската атака срещу НАП. 

"От тях се вижда, че съм свързан със сина си. Има информация и за боновите ми книжка от масовата приватизация", каза той. 

По думите му трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и възможността да се злоупотребява с тях. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината, закани се Томислав Дончев.

Тук държавата дължи отговори, посочи Дончев и настоя да се върне доверието на хората към подобен тип системи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

10

Georgi Gracata

21.07 2019 в 15:51

Като математик много добре знаеш,че това е единствената наука с която можеш сам да се водиш за носа.Отговори си на въпроса,защо освен теб няма други грамотни макар,че в последно време поговорката,,С какъвто се събереш такъв ставаш".Примери много особено в Съдебната система: Цачева и Кирилов ами в Енергетиката изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев-съратник на Вальо-Топлото,които доведе всички съдени с него да правят реформа с уволнения и кражби от площадката на АЕЦ ,,Белене".Тъпотата ражда тъпота и прогонва можещия и знаещ.Не мога да си отговоря как издържаш или те държат с нещо?

2103

9

Дедовия

21.07 2019 в 05:32

Ако наистина тоя хакер е имал за цел да изклати цялото ви тъпо правителство, трябва да бъде обявен за българин на 21-ви век! Аферим!

4908

8

zuljin

20.07 2019 в 22:47

Е не може някое герберастко тролче да не се отбележи с жалкото си минусче... Още по-зле за него ако не е тролче а симпатизант.
Наистина го съжалявам за простотията, с която Господ го е наказал.

7913

7

devdimi

20.07 2019 в 20:07

Те и на кочът някои атрибути се клатят, ама не падат

4908

6

zuljin

20.07 2019 в 15:27

МИЛИЦИОНЕРСКОТО ви правителство никой не го ще!!! То се крепи само на кебапчета и фалшифициране на избори!!!
Колкото повече стоите на власт, толкова по-тежка участ ви чака след това!!!

11406

5

Hihi1981

20.07 2019 в 14:06

Те се омазали до ушите,а ние да гледаме,че шапката му се клати!

16101

4

order

20.07 2019 в 13:28

И не само да го клати, а НАПРАВО ТРЯБВА ДА ГО ИДКЛАТИ!!!!!
ДАЙ БОЖЕ!!!!

4908

3

zuljin

20.07 2019 в 12:58

Клати ти се на тебе единствената гънка на мозъка... Ако и след този случай не си вземете поука, че ДАНС и в частност отдел "Киберсигурност" са пълни загубеняци, отпиши я тая държава!!!

Цялото МВР е за смяна, защото е една престъпна структура от мутри, шуробаджанаци и некадърници, 90% от които са с криминално минало!!!

16696

2

Новак

20.07 2019 в 12:54

Но пък си дойде на думата - трябва да харчим повече пари. Май версията, че този проблем е инсцениран от тези идиоти, за да прилапат още пари май излиза вярна.
Миналата година след драмата с Търговския регистър нали изхарчиха още пари - явно резултат няма, даже става по-лошо.
Ако тези пари ще ги харчат хората създали условията за тези сривове нали се срещата какъв ще бъде резултата? Догодина не знам какво ще се срине.

16696

1

Новак

20.07 2019 в 12:51

Този човек изглеждаше по-читав в сравнение с малоумните му съпартийци, но и той сдаде фронта.
Според професора-всезнайко били изтекли някакви файлове с имена “Гошо”, “Пешо”, “Тошо”. Значи този който е създал организация при която чувствителни лични данни могат да са пръснати по някакви файлове също клати правителството. Миналата година се срина Търговския регистър - пак някой клатеше правителството. Цвък, Тетка и компания си купуваха апартаменти на безценица - и те клатеха правителството. “Перките” по Графа - и те клатят правителството и частност Фандъкова. Оня клоун от правосъдието плещи глупости за бели хакери - и той клати правителството.
И какво излиза - правителството не се клати само от потърпевшите от неговата простащина и некадърност.
Е това вече е най-голямата малоумщина.